Za splitsku scenu, šalji dalje! | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Za splitsku scenu, šalji dalje!

Potpišite peticiju za konačno dovršenje amfiteatra i programske politike Doma mladih.

  • A
  • +
  • -

XONTAKT je projekt koji posljednje četiri godine u bliskom kontaktu s umjetnicima i sudionicima splitske nezavisne kazališne scene, preispituje odnos vlasti i umjetničke slobode te različitosti u promišljanju i osmišljavanju kulturnih sadržaja. Zadnjeg dana ove manifestacije, 29. studenog, pokrenuta je on-line peticija kojom se od nadležnih institucija traži konačno dovršenje amfiteatra i programske politike Doma mladih, splitskog centra za nezavisnu kulturu. 

Dom mladih je monumentalna, nikada dovršena zgrada u koju se zadnjih desetak godina udomljavaju brojne udruge splitske nezavisne scene. Nakon godina pritisaka od strane kulturnih radnika, Dom mladih je doveden do faze približne funkcionalnosti i u tom stanju predan na upravljanje lokalnim umjetnicima i aktivistima. Iako se u zgradi uspješno i redovito odvija kulturno-umjetnički program, ovaj prostor ni približno ne zadovoljava osnovne uvjete za normalan rad. Dodatno opterećenje svakako predstavlja i posljedica stihijskog donošenja odluka o upravljanju, zbog kojih je teret održavanja prostora pao na leđa korisnika koji to financijski ne mogu podnijeti.

Sve ovo tek je skica problema. Kako se sada čini, na obzoru gradske vlasti nema planova za daljnje infrastrukturno ulaganje, kao ni ozbiljne strategije za razvoj nezavisne kulture, te se splitska scena, takoreći pod teretom betona Doma mladih, počela urušavati. 

Kako bi ukazali na sada već neizdrživo stanje, splitski umjetnici odlučili su stvar podići na nacionalnu razinu te su organizirali peticiju koju mogu potpisati svi sudionici i simpatizeri nezavisne scene u Hrvatskoj. Ideja je ujediniti glasove onih koji se protive institucionalnom zanemarivanju i sustavnom neprepoznavanju inovativne i razvojne izvedbene umjetnosti na pozornici amfiteatra splitskog Doma Mladih. 

"Ovom peticijom želimo upozoriti da je splitska nezavisna kulturna scena u velikoj krizi koju se ne može i ne smije ignorirati. Gradska vlast nas zanemaruje, već godinama ne dobivamo adekvatnu strukturnu potporu, uvjeti rada su mizerni. U sadašnjem trenutku inicirali smo potpisivanje peticije kao oblika zajedničkog istupa cijele nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj. Sakupljene potpise podrške uputit ćemo instancama koje djeluju na nacionalnom nivou i za koje vjerujemo da nam mogu pomoći, ukoliko za to pokažu volju. Stoga, ovim putem molimo sve aktere kulturne scene da se odazovu pozivu i potpišu peticiju, kako bi splitskoj sceni osigurali prostor za izvedbu i stvaranje te je spasili od propadanja", u ime pokretača ove akcije istaknula je Nela Sisarić

O infrastrukturnim problemima Doma mladih već smo pisali u intervjuima s Tamarom Visković, upraviteljicom splitskog Multimedijalnog kulturnog centra i Darkom Čopom iz Koalicije udruga mladih. Intervjue, koji između ostalog iznose kronologiju slučaja Doma mladih, možete pročitati na istaknutim linkovima. 

Ukoliko ste se odlučili podržati splitsku nezavisnu kulturnu scenu, učinite to ovdje.

P. N. / XONTAKT / Foto: Damira Kalajžić

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 01.12.2011