Za sretnije tinejdžere | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Za sretnije tinejdžere

LORI započinje projekt podrške za LGBT srednjoškolsku populaciju.

  • A
  • +
  • -

Lezbijska organizacija Rijeka - LORI započela je provođenje projekta Smanjenje homo/bi/transfobije u srednjim školama i osiguranje adekvatne podrške za LGBT srednjoškolsku populaciju. Osnovni cilj projekta je smanjenje homo/bi/transfobije i zlostavljanja na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili izražavanja među mladima te zaštita ljudskih prava LGBT srednjoškolske populacije.

"Mlade lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe prolaze jednak stres i tjeskobu koju prolaze sve mlade osobe kao dio odrastanja. Bitna je razlika da u isto vrijeme moraju prihvatiti i nositi se s identitetom zbog kojeg će biti stigmatizirane i to obično bez potpore roditelja koji često upravo sami postaju opresori. Nadalje, u pravilu se srednjoškolci i srednjoškolke ne obraćaju za pomoć stručnim djelatnicima u školi budući imaju strah da će i ovdje naići na odbacivanje i osudu. S druge strane, stručno osoblje nema dovoljno informacija niti adekvatnog znanja po pitanju psihosocijalne podrške za LGBT mlade, a često su i sami žrtve vlastite homofobije", kao motivaciju za ovaj projekt ističu iz udruge LORI.  

U sklopu projekta podrške predvišene su aktivnosti edukacije stručnih djelatnika u šest srednjih škola u Rijeci, izradu brošure za stručne djelatnike u srednjim školama te brošure za tinejdžere i tinejdžerice kao i izrada Smjernica za suzbijanje homo/bi/transfobije u srednjim školama u Hrvatskoj u suradnji sa Centrom za LGBT ravnopravnost s kojima će biti upoznate i srednje škole na nacionalnom nivou. Iz organizacije poručuju da je ovaj projekt je otvoren za sve osobe koje žele sudjelovati u njemu i doprinijeti razvoju aktivnosti. 

Više informacija možete pronaći ovdje

Izvor: Lori 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 05.04.2012