Za svakog ponešto | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Za svakog ponešto

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige tri nova reizdanja.

  • A
  • +
  • -

Zbirka kratkih proza Bitka za svakog čovjeka Gordana Nuhanovića, zbirka eseja Mrtvaci pod poplunom Borisa Becka i zbirka pjesama 40 antiljubavnih i jedna nekorektna Roberta Roklicera objavljene su uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige dostupno 144 naslova.

Priče Bitka za svakog čovjeka Gordana Nuhanovića nisu ni odveć svakodnevne, ogoljene, opružene na asfaltu, a nisu ni emotivno i misaono odveć raslojene, kao što to čine oni kojima je vlažno pero važnije od suhe zbilje. 

"Nuhanović obećava, jer se nije predao afektiranju koje je također u trendu, nije se ispljuvao, posvađao sa svijetom, koji ga stoga neće više primiti u sebe. Krenuo je oprezno – pismeno, suptilno, s namjerom da ne preslikava priče iz svijeta nego da ih izmišlja, što je rjeđa pojava među piscima-novinarima. Oni obično zadržavaju novinarski sindrom – prenose likove iz svakodnevice u knjige, pišu reportažno, a ne literarno, zavode publiku umjesto da je postupno stječu, kao pisci koji znaju da tiha voda brege dere. Iako je iskusan novinar, Nuhanović nije Ante Tomić. Njegov lik nije Toni Makaroni koji prodaje naokolo glačala i ostalu robu široke potrošnje, nego je njegov lik čudak, pomaknuta svijest koju je nemoguće potpuno zahvatiti mrežom interpretacije. Nešto u ovoj knjizi izmiče riječima, objašnjenju, a to je najbolji dokaz da u Nuhanovićevoj duši sindrom pisca pokušava pobijediti sindrom novinara", napisala je o Nuhanovićevoj prozi Lada Žigo.

Za razliku od nježnijeg i zanesenog svijeta Krila u koferu, u zbirci naslovljenoj Mrtvaci pod poplunom Borisa Becka "nameće se svijet masovne kulture, poremećenih vrijednosti, neoliberalizma koji mijenja hrvatsko društvo jednako razorno kako je to do sada činio s drugim društvima, i kako će to činiti i dalje u maniri modernog robovlasništva, svijet u kojem je sve sofisticirano osim krpanja rupa na cesti", piše Grozdana Cvitan.

Nikola Petković zapisao je o zbirci pjesama Roberta Roklicera: "Nabijena erosom i politikom koja se čita i kao kolektivni tanatos, ova je autoerotska knjiga jetka kritika svijeta oko nas. A taj je svijet moguć, piše Roklicer, iz jednog jedinog razloga: prije nego što je zapostojao oko nas, bio je u nama. Dakle, pozicija je to idealizma. Ali, oprez: Robi ima "samo jedan metak". I ne zna "gdje da opali". Zasada ga, uz zvuke Miroslava Škore, pušta da puca po porculanu školjke, ali dolaze neka druga vremena".

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima u 2013. planira objaviti još dva besplatna naslova: Kako potrošiti svijet Dražena Šimleše i Najbolji na svijetu Zorana Krušvara.

Izvor: DPKM

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.09.2013