Za tolerantnije i raznoliko društvo | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Za tolerantnije i raznoliko društvo

Prijavite svoju ponudu udruzi Roda za posao analize dokumenata i edukativnih materijala s aspekta poštivanja ljudskih prava posvojiteljskih, jednoroditeljskih i istospolnih obitelji.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: RODA

Udruga Roditelji u akciji - Roda skupina je građanki i građana, roditelja i budućih roditelja, koja se zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj. Osnovana je 2001. godine i djeluje na području Republike Hrvatske kroz razvijenu mrežu projekata i aktivnosti koje provode članice i članovi udruge na volonterskoj osnovi. Svojim projektima i programima, ad hoc aktivnostima i zagovaranjima za prava roditelja i djece utječu na pozitivne promjene u stavovima javnosti, kao i na promjene unutar sustava: stvaranje infrastrukturnih i zakonskih okvira za promjene dosadašnje prakse.

Roda je raspisala poziv putem kojeg traže osobe za analizu dokumenata i školskih udžbenika, u sklopu projekta Kaleidoskop - unaprijeđenje prava posvojiteljskih, jednoroditeljskih i istospolnih obitelji za tolerantnije i raznoliko društvo.

Predmet poziva je analiza dokumenata i edukativnih materijala s aspekta poštivanja ljudskih prava posvojiteljskih, jednoroditeljskih i istospolnih obitelji. To uključuje sadržajnu (ne)prilagođenost obrazaca, formulara i procedura različitim strukturama obitelji, s naglaskom na jednoroditeljske, posvojiteljske i istospolne obitelji i utvrđivanje (ne)postojanja jezičnih stereotipa i diskriminacije ovih obitelji, kao i analizu sadržaja, ilustracija i fotografija školskih udžbenika radi utvrđivanja (ne)postojanja stereotipa, predrasuda ili sadržaja koji diskriminiraju jednoroditeljske, posvojiteljske i istospolne obitelji. Također, poziv uključuje predstavljanje rezultata analiza na dva javna događanja tj. izradu dvije prezentacije te pisanje dijela publikacije s preporukama javnim institucijama za unaprijeđenje prava posvojiteljskih, jednoroditeljskih i istospolnih obitelji.

Partneri na projektu su Udruga za potporu posvajanju Adopta i Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET te Zagreb Pride kao suradnici. Rok za dostavu ponude za poslove je 2. veljače, putem adrese elektroničke pošte, a iznos ponude treba biti iskazan bez PDV-a. 

Sve detalje potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.01.2016

VEZANE VIJESTI

Ustavne jednakosti

Piše: Matija Mrakovčić
Irska danas održava referendum o ustavnoj definiciji braka, dijametralno suprotan od onoga koji je održan u Hrvatskoj.

Prijeko potreban trzaj

Piše: Tomislav Žilić

Slovenija je novim obiteljskim zakonom omogućila istospolnu bračnu zajednicu te izjednačila istospolna i raznospolna partnerstva u svakom segmentu.

Iza (ne)vidljivih rešetaka

Piše: Matea Grgurinović

U sklopu projekta ma#me udruge Roda objavljena je zbirka priča Roditeljstvo iza rešetaka: priče bivših zatvorenica.