Za umjetničku inovativnost | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Za umjetničku inovativnost

Udruga Domino predstavila je program za novi ciklus Queer Zagreb Sezone.

  • A
  • +
  • -

U utorak 15. travnja u ZKM-u predstavljen je novi ciklus Queer Zagreb Sezone. Na konferenciji za medije je umjetnički direktor Zvonimir Dobrović govorio o događanjima od travnja do srpnja te o konceptu programiranja Sezone. "Budući da se u sve više društvu naziru različiti oblici konzervativizma, koji se onda prelijevaju i u kazališne i plesne prakse na domaćim pozornicama, cilj je Queer Zagreb Sezone suradnjama ulaziti u institucionalne prostore ne bi li se oni dodatno otvarali za toliko potrebnu umjetničku inovativnost", komentirao je Dobrović.

U izvedbenom dijelu programa najavljeno je gostovanje predstave No Logo Opera(cija) u Pogonu Jedinstvo, koja je inspirirana knjigom kanadske novinarke Naomi Klein No Logo u kojoj autorica opisuje kulturu brandova i ispraznost logotipova. Posebno su zatim istaknute izvedbe Raimunda Hoghea iz Njemačke, koji 28. travnja gostuje sa svojom izvedbom Večer s Judy u ZKM-u, posvećenoj Judy Garland, te Brune Isakovića koji s nadograđenom izvedbom Nečastivih 7. svibnja nastupa u galeriji Lauba.

Također su najavljeni predstojeći programi u sklopu novog programskog bloka Sezone – Genderformance i tjedan fokusa na nizozemski ples, Dutch Focus. Genderformance kao nova programska linija propituje pitanja roda u izvedbenim umjetnostima te sadrži izvedbe Eise Jocson s Filipina, Geumhyung Jeong iz Južne Koreje, Cecilie Moisio iz Italije, Poliane Lime iz Španjolske, no i izvedbe domaćih umjetnika poput Siniše Labrovića i Vlaste Delimar. Segment programa s fokusom na nizozemske plesne zvijezde, koji se ostvaruje u suradnji s Tjednom suvremenog plesa zagrebačkoj publici donosi tri predstave Jana Martensa te izvedbu i radionicu Mor Shanija.

Suradnje obilježavaju naročito filmski program Sezone, u sklopu Festivala tolerancije ali i Subversive film festivala, gdje će se također s raspravom o radu Michela Foucaulta predstaviti i izdavački pothvat udruge, prvo cjelokupno hrvatsko izdanje Povijesti seksualnosti. Najavljen je i Željka M. party u programu Sezone koji će biti održan u četvrtak, 17. travnja u Vip klubu, koji se nastavlja na tradicionalni Queer program koji se oduvijek poigravao s pojavama u društvu koje zatiru slobodu.

Detaljan program Queer Sezone Zagreb možete pronaći ovdje.

Izvor: Udruga Domino

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 15.04.2014