Za veću vidljivost nezavisne scene | kulturpunkt

Najave Program

<

Za veću vidljivost nezavisne scene

Deseti Clubture Forum organiziran je u suradnji sa Savezom udruga Molekula i udrugom Drugo more, uz nikada jači program otvoren cjelokupnoj javnosti.

26.10.2017 - 28.10.2017 , Rijeka - Više lokacija u središtu grada

Prvi Clubture Forum održan je 2008. godine u Rijeci u suradnji sa Savezom udruga Molekula, a ovogodišnji, deseti po redu, ponovno će se održati u Rijeci, u suradnji sa Savezom udruga Molekula i udrugom Drugo more, od 26. do 28. listopada na nekoliko lokacija u centru grada.

Otvaranje izložbenih postava najavljeno je za četvrtak, 26. listopada u 18 sati u Omladinskom kulturnom centru Palach. Bit će predstavljene sljedeće izložbe. Nezavisni prostori – prostori nezavisnih, nastala u suradnji Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, SU Klubtura i Kulturpunkt.hr, bilježi razvoj nezavisne kulture u Hrvatskoj od početka devedesetih. Taj je razvoj snažno vezan uz klubove, društvene centre i ostale prostore koje je scena koristila, ali i uz kontinuiranu borbu za njih. Izložba Dunje Kučinac i Dejana Dragosavca Rute tekstualno i vizualno dokumentira ovu "prostornu" povijest nezavisne kulture od 1988. do 2015. na području od Zagreba, Osijeka, Labina pa sve do Dubrovnika.

Izložba Izbor političkih performansa udruge Domino na jednome mjestu prikazuje performanse koji su obilježili proteklih petnaestak godina burnog političkog razdoblja hrvatske povijesti. Predstavljeni performansi imali su jasnu političku, aktivističku i umjetničku komponentu, poput poznate "Šetnje kao lady Godiva" Vlaste Delimar, akcije "Crno sunce" Kulturnjaka2016, itd. i kontinuirano su odgovarali na turbulentnu aktualnost poratne i tranzicijske zemlje.

Video instalacija DigitAll Metamedija sačinjena je od 15 GIF animacija kojima se kroz medij kratke internetske animacije tematiziraju aktualne promjene u društvu, umjetnosti, kulturi, čovječanstvu ili pak samim autorima. Sadržaj instalacije prikupljen je na otvorenom natječaju za autorske GIF radove koji je realiziran u okviru programa Media Mediterranea festivala. Queer Sport Split predstavlja vunene kukičane zastavice i kukičane mreže za košarkaška igrališta koje su nastale u sklopu projekata 1000 zastavica i Mreže 2017. Oba projekta revitaliziraju tradicionalne vještine kukičanja i postavljaju ih u kontekst aktualnih društvenih problema.

U četvrtak, 26. listopada, u 20 sati, u OKC-u Palach održat će se performans "Jesmo li napokon slobodni?" Studija Artless. Inspiriran nizom fotografija koje je multimedijalni umjetnik Željko Zorica priredio za sudjelovanje na izložbi "Tužni tropi" kustosa Andréa von Aha 2012. godine, performans Jesmo li napokon slobodni?, pet godina kasnije, nakon smrti obojice aktera, pokazuje koja je uloga plastične vrećice u konačnom oslobađanju Čudnovatih Hrvata.

U 21 sat u istom prostoru koncert će održati NT Wave, jedini svjetski techno gitarist. Dugim stažom u electronica live bendovima razvio je samostalni analogni sistem u kojem upotrebljava isključivo zvukove s gitare i pickupa u tenisici. S njime ovaj puta nastupa Maja Rivić, nu jazz pjevačica grupe Mimika koja je osnovana u Londonu, a trenutno djeluje u Zagrebu. Nakon koncerta slijedi slušaonica by Radio Roža

U petak, 27. listopada, u 11 sati, u OKC-u Palach održava se EPK talk, prezentacija projekta “Rijeka 2020” nakon koje slijedi razgovor s predstavnicima projekta i organizacijama uključenim u provedbu programa. Na koji način organizacije nezavisne kulture sudjeluju u programu Europske prijestolnice kulture? Je li moguće osigurati održiv razvoj ovih organizacija tijekom provedbe ovako iscrpnog programa? Što sve podrazumijeva demokratičan razvoj publike u kontekstu djelovanja ovih organizacija? To su samo neke od tema o kojima će biti riječ kroz razgovor koji će se održati nakon prezentacije. 

Od 16 do 19 sati u Palachu se održavaju dvije radionice. Radionica .hr webovi AKC-a Attack upoznat će polaznike s upravljanjem .hr domenom koja je u Hrvatskoj besplatna za sve pravne osobe i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti, a KLFM community radio će u radionici sudionicima predstaviti način na koji se ovaj proces odvija u svakodnevnoj praksi. 

U 19 sati počinje Booksino Raspričavanje - proces zajedničkog pričanja priča u kojem se okupljeni dijele u timove te u pola sata stvaraju priče obzirom na zadane pojmove i objekte. Priče se potom predstavljaju ostalima te se u neformalnoj atmosferi odabire najzanimljivija. Od 20.30 sata bit će predstavljena audio-video instalacija Svjetlo i voda F.R.E.E. Dancea, dio projekta predstave Svjetlo i voda, nastala tijekom procesa rada u potrazi za novim plesnim, zvučnim i vizualnim refleksijama. Svjetlo i voda, projekt koji uključuje stručnjake raznih disciplina, a obuhvaća predstavu i instalaciju, potaknut je dalekosežnim vizijama Nikole Tesle i važnošću njegove pojave za postojanje civilizacije ovakve kakva je danas.

U 21 sat nastupa zbor VINS & Friends, vokalno instrumentalna neformalna skupina, riječka samoorganizirana formacija građanki i građana čiji repertoar čine tradicijske pjesme iz različitih krajeva svijeta, a nakon njih programom Radio na cesti djelovanje KLFM-a s radijskog prostora weba premjestit će se na javni prostor grada gdje će u live prijenosu community radija sudjelovati riječki bend Marinada.

U subotu, 28. listopada, u 17 sati, u Velikoj dvorani Filodrammatice filmska udruga Fade In prikazat će film "Bosanoga (sasvim slučajna smrt)" Morane Komljenović (2011, 74 min) o smrti Nenada Vižina, riječkog hipija čija je nasilna smrt bila katalizator jedinstvenog fenomena u povijesti bivše Jugoslavije. Film prikazuje mehanizam straha kao integralni dio političkih sustava, kao i jedinstvenu umjetničku pobunu do koje je došlo u Rijeci 1980-ih.

U 18.15 sati Filmaktiv u suradnji s Udrugom Liburnia Film Festival priprema filmsko-diskurzivni program na temu suradničkih i dijeljenih prostora. Filmski se dio odnosi na projekciju dokumentarnog filma Marina Lukanovića (produkcija Filmaktiva) "Delta - obilje umjetnosti" (2015, 26 min) o devetero riječkih umjetnika koji dijele radni prostor na adresi Delta 5. Pitanja o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontakt s publikom i neizvjesna budućnost zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze, ključne su teme kojima se bavi film, a prelit će se i na razgovor nakon projekcije u kojem će sudjelovati i neki od njegovih protagonista.

U 20 sati festival Uhvati film predstavit će večer kratkih filmova na vruću temu seksualnosti probranih s dosadašnjih godina Festivala. Dinamično, provokativno, iznenađujuće iskustvo koje mijenja perspektivu i razbija predrasude.

Prostor Palacha u kojem će se održati većina događanja u sklopu Foruma ozvučit će VIBRA BOX, elektronički uređaj za emitiranje glazbe domaćih kvalitetnih autora kojih nema u medijima. Ovaj neovisni medij otvara novu priliku za promociju glazbe i komunikaciju s publikom. ViBRa BoX je neprofitni projekt udruge ViBRa. Za vrijeme trajanja Foruma, svaki dan možete obići umjetničko djelo u nastajanju na fasadi zgrade Ivex, Delta 5. Tamo će se održavati Graffiti Jam u suradnji s AKC-om Attack, a u kojem sudjeluju grafiteri iz Zagreba i Rijeke: Artuditu, Manemei, Chez, i ostali... Za vrijeme trajanja Foruma otvorena je izložba Tiskaj bez crne ekstremno uporno Marija Ančića u organizaciji udruge Drugo more. Otvorenje izložbe je 19. listopada u 20 sati u Veliko dvorani Filodrammatice. Izložba se može pogledati do 3. studenog radnim danom od 16 do 20 sati.

10. Clubture Forum mreža Clubture organizira u partnerstvu sa Savezom udruga Molekula i udrugom Drugo more. Program Foruma organiziran je u suradnji sa sljedećim organizacijama: Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Domino, Metamedij, Queer Sport Split, Studio Artless, Vibra, AKC Attack, Kulturtreger, F.R.E.E. Dance, KLFM, Fade In, Filmaktiv, Liburnia Film Festival, Spirit.

Više detalja potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.10.2017