Za vidljivost domaće scenaristike | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Za vidljivost domaće scenaristike

Palunko je projekt Hrvatskog filmskog saveza pokrenut 2003. godine s ciljem osnaživanja domaće scenarističke scene.

  • A
  • +
  • -
Iako je pisanje scenarija najčešće početna točka u procesu stvaranja filma, to je ujedno i dio filmske proizvodnje koji najčešće ostaje skriven od očiju javnosti.

Mnogi autori koji se žele baviti scenaristikom u Hrvatskoj najčešće ne znaju - otkuda početi. Zato je tu projekt Palunko koji kroz niz svojih programa želi pridonijeti vidljivosti domaće scenaristike i pomoći mladim autorima da saznaju sve što ih vezano za scenaristiku zanima.

Glavne aktivnosti projekta Palunko su edukacija i informiranje. Na polju edukacije Palunko prvenstveno djeluje organizacijom početničkih i naprednih scenarističkih radionica, ostvarenih u suradnji sa domaćim filmskim festivalima, te organiziranjem scenarističkih tribina, razgovora i natječaja.

Portal Palunko.org integralni je dio projekta Palunko pokrenut 2011. godine kao prvi domaći portal posvećen isključivo scenaristici. Osim vijesti o Palunkovim aktivnostima, naime, ovdje svi zainteresirani za scenarističke teme mogu pronaći informacije o međunarodnih natječajima, fondovima i radionicama za razvoj scenaristike, a posebna je pažnja posvećena i rasvjetljavanju i obradi raznih tema s područja scenaristike, kako s praktičnog, tako i s teorijskog aspekta.

Novost je što od sada sve obavijesti osim na portalu putem newslettera možete primati direktno u svoj elektronički sandučić. Više informacija potražite službenoj stranici projekta. 

Izvor: Palunko / Foto: Palunkovu radionicu tijekom Libertas Film Festivala vodila je Jasmila Žbanić
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.06.2011