Za vikend na SFeraKon | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Za vikend na SFeraKon

Najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi SFeraKon, u svom 35. izdanju započet će 10. svibnja na FER-u. 

  • A
  • +
  • -

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu od petka 10. svibnja do nedjelje 12. svibnja bit će održan SFeraKon 2013. SFeraKon je najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, a ove se godine održava se po 35. put. 

Organizator konvencije društvo za znanstvenu fantastiku SFera ove godine očekuje sudjelovanje tisuću zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i srodne žanrove te najavljuje počasne goste Danielle Trussoni, autoricu romana Angelologija i Angelopolis te Esada Ribića, svjetski poznatog crtača stripova i ilustratora koji je publici najpoznatiji po stripovima Četvorica konjanika, Loki i Srebrni letač.

Središnji događaj SFeraKona 2013 je svečana skupština, na kojoj će 11. svibnja u 20 sati biti dodijeljene najstarije domaće žanrovske nagrade SFera i SFerice. Kao što smo već ranije pisali, ovogodišnji dobitnici su Aleksandar Žiljak, David Kelečić, Vesna Kurilić, Norma Šermet-Mikulčić, Korina Hunjak, Mario Rosanda i Petra Mrduljaš Doležal.

Uz redovni program ispunjen znanstvenim i literarnim predavanjima, posjetitelji SFeraKona testirat će svoje geekovsko pamćenje, znanje i reflekse na kvizovima veznima uz Igru prijestolja, Gospodara prstenova te na tradicionalnoj Bočkoteci. Tu je i turnir igranja popularnih video igara na Playstationu 3 u organizaciji udruge Ichidan. SferaKon tradicionalno donosi i sajam žanrovskih knjiga, natjecanje za izbor najboljih kostima te niz kreativnih radionica osmišljenih da posjetitelje nauče novoj vještini, poput kaligrafskog pisanja tengwarom ili izrade drevnog kineskog zmaja.

Na ovogodišnjoj konvenciji bit će predstavljena i prva hrvatska SF serija Jugoistočno od razuma čiji je autor Ratimir Rakuljić. Serija prati potragu srednjoškolku Andreu čija je majka netragom nestala. U Jugoistočno od razuma glume Doris Teur, Ivica Gunjača i Dinka Vuković. 

Raspored događanja u okviru još jednog programom bogatog SFeraKona provjerite na službenim stranicama

KP / SFera  / Foto: Sferkon 2011

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 08.05.2013

VEZANE VIJESTI

Dodijeljene SFere!

Poznati su ovogodišnji dobitinici nagrade SFera koja ima za cilj popularizirati žanr i poticati domaće autore u polju znanstvene fantastike.

Prstenovi koji se šire

Knjiga Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena Petre Mrduljaš Doležal izašla je u izdanju Algoritmove biblioteke Facta.

 

Napad "konova"

Ovogodišnji Eurocon u Zagreb dovodi Tima Powersa, Charlesa Strossa i druge europske fantastičare.