Za vladavinu prava | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Za vladavinu prava

Aktivisti Platforme 112 zatražili su ispred Hrvatskog sabora da se ne imenuju za ministra kulture Zlatko Hasanbegović i ministra obrane Mijo Crnoja.

Pripremio: Vatroslav Miloš

FOTO: Dario Grizelj/Hina

  • A
  • +
  • -

Čelnica Udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka je uoči uoči saborske sjednice na kojoj bi se trebala konstutirana nova hrvatska Vlada izjavila novinarima da su "zgranuti prijedlogom imenovanja tih dvojice kandidata za ministre", a posebice predloženim Hasanbegovićem za ministra kulture, jer, kako je rekla, s kulturom nema nikave veze i velika većina djelatnika u kulturi za njega nikada nije čula. Sarnavka je istaknula Hasanbegovićeva stajališta prema kojima je antifašizam floskula i da ne može biti temeljem ustavnog poretka kao i to da da prezire salonske aktiviste koji se ispod duginih boja šepure na gay prideu. "Temelj kulturnog stavaralaštva je sloboda izražavanja i  ne možemo biti kreativni ako ćemo misliti što ministar odobrava, a što ne. Mislimo da nas, ako bude potvrđen, čeka mrkli mrak", ocijenila je Sarnavka. Namjera kandidata za ministra branitelja Mije Crnoje i njegova najava da treba izraditi "registar izdajnika" primerenija je Sjevernoj Koreji i jednom toralitarnom, autritarnom režimu, a ne članici Europske unije i zemlji koja tvrdi  da ima visokorazvijenu demokraciju ili da joj barem teži, dodala je.

Društveni aktivist Vilim Matula rekao je kako je predsjednik HDZ-a i čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko samim time što je predložio Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture napravio nepopravljivu štetu za kulturu i Ministarstvu kulture, i ne vidi drugog načina nego da ga se povuče. "Taj je čovjek svojim izjavama izazvao zgražanje ljudi i to je sramota koju je teško sprati", ustvrdio je Matula. Upitan hoće li biti prosvjeda bude li Hasanbegović ipak imenovan, Matula je odgovorio - svakako, bit će prosvjedi, to je neupitno i posljedica je huškačke kampanje.

Aktivistica Centra za mirovne studije Sandra Benčić rekla je kako svaka politička opcija koja dobije izbore ima pravo legitimno birati izvršnu vlast, u skladu sa svojom vrijednosnom orijentacijom, no da je minimum poštivanje Ustava Republike Hrvatske. "Stajalištem da antifašizam nije temelj hrvatskog društva i da je Hrvatska izgubila u Drugom svjetskom ratu, odnosno da nije pobijedila, Hasanbegović ne može imati legitimitet da bude ministar u Vladi RH", naglasila je Benčić. Očekujemo da će ga koalicija koja sastavlja Vladu zamijeniti primjerenijim kandidatom koji poštuje pravne temelje države, istaknula je.

Aktivisti, njih sedamdesetak, su burnim negodovanjem i zvižducima dočekali saborske zastupnike i kandidate za članove Vlade pri dolasku na saborsku sjednicu, a osobito kandidata za ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, Darka Milinovića (HDZ), Ivana Lovrinovića (Most), Darinka Kosora (HSLS), Ivana Tepeša (HSP AS) i druge, prenosi Hina.

Protivljenje izboru Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture istaknuli su i Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatski P.E.N. centar. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.01.2016

VEZANE VIJESTI

Dečki iz Sheratona

Piše: Vatroslav Miloš
Mandatar Tim Orešković "predstavio je" prijedlog sastava nove hrvatske Vlade čija će se potvrda sutra tražiti u Saboru.

Neodgovoran i zabrinjavajuć javni istup

Pripremila: Martina Domladovac
Govor mržnje Marka Juriča u emisiji televizije Z1 osudili su Vijeće za elektroničke medije, Hrvatsko novinarsko društvo i Srpsko narodno vijeće.

Zrelo za ukidanje

Piše: Vatroslav Miloš
Gradska uprava po prvi put nakon 21 godine nije osigurala financijsku podršku za rad Zelenog telefona.