Za znanstvene knjige i časopise | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Za znanstvene knjige i časopise

Ministarstvo kulture podržalo je Apel za obnovu i očuvanje znanstvene infrastrukture u Republici Hrvatskoj zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

  • A
  • +
  • -

Ministarstvo kulture podržalo je Apel za obnovu i očuvanje znanstvene infrastrukture u Republici Hrvatskoj koji je Vijeće Filozfskog fakulteta u Zagrebu 24. siječnja uputilo Vladi Republike Hrvatske. Podsjećamo, uprava Filozofskog fakulteta u svom je apelu istaknula kako planiranje proračunskih sredstva za znanost i rad u znanosti u 2012. godini, te u projekcijama za godine koje slijede, ne smije polaziti od zatečenih stavki u proračunima za posljednje dvije godine. 

Započinjući svoj apel tabelarnim prikazom planiranog proračunskog podupiranja znanstvene infrastrukture u razdoblju 2003. do 2011. godine, Vijeće fakulteta je upozorilo kako su posljednje dvije godine bile razdoblje agonije sustava i evidentnog urušavanje infrastrukturne podloge za funkcioniranje i razvoj znanosti s pogubnim posljedicama.

Ministarstvo kulture u svom priopćenju ističe da je izravno zainteresirano za sadržaj i podržavanje apela budući da u okviru redovne djelatnosti sufinancira i brojne programe koji direktno utječu na očuvanje i održavanje znanstvene infrastrukture u Hrvatskoj. Ministarstvo dodaje da je ranijih godina u manjoj mjeri sufinanciralo objavljivanje vrijednih naslova iz društveno humanističkih znanosti. Zbog smanjenih sredstava koja su dodjeljivana za znanstvenu knjigu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, zadnjih se godina tako u velikoj mjeri povećao pritisak na Ministarstvo kulture od strane znanstvenih ustanova i izdavača specijaliziranih za znanstvenu knjigu, navodi se.

"Nažalost, ni Ministarstvo kulture nije u okviru svojih predviđenih sredstava, uz vrijedne naslove domaće i strane književnosti, bilo u mogućnosti poduprijeti objavljivanje svih vrijednih znanstvenih knjiga i časopisa tako da je hrvatska znanstvena, ali i šira kulturna zajednica ostala bez velikog broja vrijednih izdanja koja bi zasigurno bitno pridonijela razvoju i afirmaciji domaće kulture i znanosti", ističe se u priopćenju.

Ministarstvo kulture podržava apel "s konkretnim prijedlogom da se proračunsko sufinanciranje znanstvenih knjiga i časopisa poveća, odnosno uskladi sa sufinanciranjem objavljivanja književnih djela u okviru djelatnosti Ministarstva kulture, ali bez negativnih posljedica ili smanjenja sredstava bilo za znanost bilo za kulturu", ističe se u priopćenju, te dodaje kako, kao što je navedeno u apelu, problem financiranja znanstvene infrastrukture nije samo resorni problem već "pitanje od iznimne državne važnosti zbog očuvanja i razvoja znanja i znanosti kao važnog segmenta prepoznavanja hrvatskog društva i identiteta, naročito u europskim i svjetskim okvirima".

Filozofski fakultet je u svom apelu podsjetio na Izjavu o ugroženosti hrvatskoga znanstvenog izdavaštva koju je Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu donijelo krajem 2009. godine, a kojom od hrvatske Vlade traži da hitno razmotri problem znanstvenog izdavaštva i donese interventne financijske mjere kojima će se spriječiti urušavanje sustava znanstvenog izdavaštva. Stoga je Fakultet od Vlade zatražio da inicira promjenu pogrešne znanstvene politike u području znanstvenog izdavaštva, te hitno pošalje poruku ohrabrenja brojnim urednicima znanstvenih časopisa i djelatnicima u području znanstvenog izdavaštva koji svojim entuzijazmom i osobnim zalaganjem grade i održavaju sustav znanstvenog izdavaštva preko kojeg je hrvatska znanost postala vidljivom i prepoznatljivom na međunarodnom planu.

Izvor: culturenet, Ministarstvo kulture
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 01.02.2012