Zablude suvremenog života | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Zablude suvremenog života

Ovogodišnje izdanje Helsinškog bijenala fotografije bit će posvećeno ekološkim problemima i njihovu tretmanu u dominantim ideološkim i političkim diskursima.

Barbaros Kayan, Occupy Taksim

  • A
  • +
  • -

Helsinški bijenale fotografije (HPB14), serija događanja posvećena suvremenoj fotografskoj umjetnosti, bit će održana od 27. ožujka do 14. svibnja. Na bijenalu će biti predstavljena suvremena umjetnost iz Finske i iz cijeloga svijeta, a odvija se u organizaciji Udruženja umjetničkih fotografa / Fotografske Galerije Hippolyte i Finskog muzeja fotografije i pod kustoskim vodstvom Basaka Senove, udruge Finnish Mustarinda Association i Branka Franceschija.

U ovom izdanju istražuju se posljedice koje proizlaze iz ekoloških problema suvremenog života. Pod nazivom Ecological Fallacy bijenale će dovesti u pitanje pogreške i krive pretpostavke kojima vladajuće elite ugrožavaju ekološku ravnotežu na svijetu. U tom kontekstu, bit će adresirane zablude koje okružuju znanje o ekologiji kroz uspostavljanje odnosa između ekoloških podataka i fotografskih arhiva. Tako će povezani umjetnički pristupi i perspektive biti način proizvodnje i obrade ključnih kritičkih, društvenih i kulturnih diksura povezanih s tim zabludama. 

Na izložbi pod nazivom Ecological Fallacy u Finskom muzeju fotografije sudjelovat će Ali Cherri, Daniel García Andújar, Hana Miletic, Jawad Al Malhi, Jesper Just, Mary McIntyre, Olof Jarlbro, Raqs Media Collective, Serkan Taycan, Société Réaliste te Willie Doherty. Posebna izložba u Fotografskoj galeriji Hyppolyte bavit će se kulturnom i ideološkom kritikom te će na njoj biti izloženi radovi Brace Dimitrijevića, Daniela Garcíe Andújara, Olivera Ressera i Tomislava Gotovca

Tomislav Žilić / e-flux

 

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 27.03.2014