Zaboraviti, sjetiti se, znati | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Zaboraviti, sjetiti se, znati

Knjiga Sandre Sterle složeni je umjetnički koncept koji, podudarno umjetničinoj praksi, eksperimentira s medijem te estetskim i komunikacijskim obrascima umjetničke forme.

26.06.2017 - 30.06.2017 , Zagreb - Galerija Prozori (Knjižnica S.S. Kranjčevića)
  • A
  • +
  • -

Galerija Prozori poziva na izvođenje knjige Sandre Sterle "Zaboraviti, sjetiti se, znati" u ponedjeljak, 26. lipnja, u 19 sati. 

"Premda, na prvi pogled, definirana konvencionalnim gabaritom koricama i knjižnim blokom zamišljenim za kronološko listanje, umjetnička knjiga Zaboraviti, sjetiti se, znati složeni je umjetnički koncept koji, podudarno umjetničinoj praksi,  eksperimentira s medijem te estetskim i komunikacijskim obrascima umjetničke forme. Autorica, naime, istražuje moguća proširenja medija: ne zadirući u formalnu strukturu knjige, tretira je kao izmičuću, fluidnu formu objekta-procesa uspostavljenu u prostoru/vremenu. 

Ekstenzije fizičkih zadatosti korica i listova materijaliziraju se u multipliciranim stranicama po prostoru Galerije ili ponovnim autoričinim intervencijama u knjigu, pri čemu svaki primjerak iz naklade postaje jedinstven. Pozivajući i čitatelje da umetanjem vlastitih stranica rekreiraju ponuđenu strukturu, stvarajući naknadne originale, ona pokreće benjaminovski dijalog o statusu kopije, produkcije, reprodukcije i autorstva. Upisujući se iznova u knjigu, ona je izvodi, markirajući tijelo kao instrument i novu materijalnost knjige. Performativnost, pokret tijela u prostoru, podrazumijeva vrijeme. Ta temporalnost konstitutivni je element forme. Uključuje  premještanje realiteta, autoreferencijalnost i autocitatnost, što se iskazuju kao simultanost dijakronijskih vremenskih sekvenci.

Temeljena na supostavljanju i rekonfiguraciji materijala izmještenih iz osobnog arhiva, skica, zapisa, privatnih bilježaka, fotografija sekvenca umjetničkih projekata te davno nastalih, pa zaboravljenih, objekata, ostavljenih po podrumima i garažama prijatelja, odakle će ih autorica izvući ne bi li ih integrirala u galerijski postav, knjiga Zaboraviti, sjećati se, znati opisuje autobiografski luk započet u djetinjim maštanjima i zapitanosti nad tajnama svemira posredovanim kroz figuru djeda. Lik nona u različitim se pojavnostima provlači kroz knjigu, kodira značenje i, kao krhka okosnica, predstavlja jedino usidrenje rastvorene strukture.  

Koristeći strategije dekonstrukcije, dislociranja i miješanja tehnologija, autorica  gradi složenu vizualnu cjelinu, otvorenu formu, kao bazu za pripovijest o preklapajućim  i nedovršenim identitetima, zahvaćajući neuhvatljive ostatke – tamne tvari –  umjetničkih i životnih procesa", zapisala je Irena Bekić u predgovoru.

Knjige će se moći gledati/čitati/listati do 30. lipnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.06.2017