Zabranjena umjetnost | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Zabranjena umjetnost

Izložba studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu zatvorena je na samom otvaranju u znak protesta zbog zahtjeva da se ukloni rad koji prikazuje Isusa Krista sa svežnjem novca u rukama.

  • A
  • +
  • -

Autorica rada, Danijela Tasić, izjavila je da je direktor KCNS-a Andrej Fajgelj tražio da se ukloni njen rad sa izložbe koja je trebala biti postavljena od 15. listopada do 1. studenog u prostoru Tribine mladih.

Prema njezinim riječima, kolege i profesori su nakon duge polemike sa Fajgeljem,odlučili demonstrativno zatvoriti izložbu zbog pokušaja nametanja cenzure.

U znak protesta zbog zabrane rada Danijele Tasić i solidarizirajući se s njom, mladi umjetnik Dušan Vuletić odlučio je da skine svoju izložbu iz Malog likovnog salona KCNS: "U vremenu kada umetnička scena u Srbiji jedva i da postoji, određeni ljudi bave se suzbijanjem iste. To je sramotno i umetnici na takvu situaciju ne bi smeli da ćute. U partokratskoj državi u kojoj se konsultuju crkvene strukture, gde su demokratija i sekularizam samo mrtvo slovo na papiru, ne čude ovakvi događaji".

Fajgelj je, s druge strane, poručio da "postoji razlika između cenzure i uređivanja".

Direktor KCNS-a rekao je da je odluku u vezi sa radom Danijele Tasić donio nakon konzultacija sa svim autoritetima do kojih je stigao: autora, profesora, vjernika, običnih građana.

"Umetnici su uglavnom govorili da nije uvredljiv, a i ako jeste, da je umetnička sloboda neograničena. Vernici i obični građani uglavnom da ih ipak vređa, da je to neprikladno poigravanje sa svetinjom. Odluka je bila teška, ali odlučio sam da zaštitim obične ljude, koji u umetničkom delu ipak vide i ono očigledno, 'Isusa koji grabi pare'. Odlučio sam da ne dozvolim rizik da većina građana bude uvređena i obespravljena i da još mora da plati za to. Jer ta ista većina, koja se izjašnjava da veruje u Isusa, je i glavni izvor finansija KCNS-a", rekao je Fajgelj.

"Mi smo navikli na ili-ili. Ne čujem da iko od boraca za prava pominje prava onih drugih", poručio je Fajgelj koji je na čelo KCNS-a došao u listopadu 2012. godine, kada je nova gradska vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom, smijenila sa mjesta direktora tog kulturnog centra književnika Lasla Blaškovića.

Blašković je smijenjen zato što je natpis na jednoj od zgrada KCNS-a bio samo na latinici, pa je u obrazloženju za njegovu smjenu ocijenjeno da je na taj način prekršio Ustav Srbije, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, Statut grada i Statut KCNS-a.

Izvor: SEEcult.org

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.10.2013