Zadar nakon demilitarizacije | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Zadar nakon demilitarizacije

Grad Zadar na raspolaganju ima 73,74 hektara bivših vojnih objekata. Udruge Zdanje i Eko-Zadar znaju kako te prostore pretvoriti u zajedničko dobro.

Nekadašnja vojarna Stjepan Radić, FOTO: obris.org

  • A
  • +
  • -

Zadarski poluotok rasprostire se na otprilike 37 hektara. Nakon povlačenja Jugoslavenske narodne armije, MORH je preostale nekretnine otpisao kao neperspektivne, a njihova površina iznosi 73,74 hektara. Time je grad Zadar praktički dobio na raspolaganje dva nova poluotoka koja su tijekom godina "rezervirana" raznim urbanističkim planovima, dok njihova realizacija ide sporo ili nikako. Tek polovina nekadašnjih vojnih prostora trenutno se koristi.

No, vrijeme ne radi u korist trenutnih vlasnika i upravitelja postojećim prostorima. Državnom uredu za upravljanjem državnom imovinom (DUUDI), kao procjenitelju vrijednosti državnih zemljišta, u interesu je da bivše vojarne postanu komercijalni, a ne javni prostor. Prostor bivše kasarne u Zadru ostao je više od 23 godine na milost i nemilost vremenu i devastaciji. Koje sve ideje za konverziju ovog vojnog prostora imaju mladi iz Udruge za promicanje urbane kulture Zdanje i udruge Eko-Zadar pogledajte u emisiji Cenzura čiji je urednik i voditelj Veljko Tomić.

Emisija Cenzura realizira se u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus iz Splita, a emitira se u petak u 21.10 na TV Jadranu, te reprizno u subotu u 16.30. Emisiju Cenzura možete izravno pratiti putem platformi Max TV, B.Net i Iskon TV, a od tjedna nakon prvog emitiranja i na YouTube kanalu CenzuraPlusTV te lokalnim televizijama TV Atili iz Bjelovara i Kanalu RI iz Rijeke.

Emisija je dio projekta Javni interes-nije na prodaju! kojeg provodi Centar za mirovne studije u partnerstvu s udrugom Cenzura Plus. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2010 - Potpora naporima OCD-a za praćenje i promicanje transparentnosti, učinkovitosti, odgovornosti i uključivosti javne uprave u borbu protiv korupcije.

Izvor: CenzuraPlus

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Dostupnost javnih dobara u demokraciji koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.07.2014