Zadiranje u prostor i način života | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Zadiranje u prostor i način života

Više od tisuću znanstvenika i kulturnih radnika potpisalo je zahtjev za zaštitom kulturne baštine američkih domorodačkih naroda od megalomanskih interesa naftnih kompanija.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Joe Brusky

Više od tisuću antropologa, arheologa, povjesničara i muzejskih radnika potpisalo je zahtjev za ponovnom evaluacijom utjecaja investicijskog projekta Dakota Access Pipeline (DAPL) na ekološke i kulturne resurse. Sporni projekt odnosi se na cjevovod koji bi trebao transportirati sirovu naftu iz naftnih polja u Sjevernoj Dakoti prema postojećoj infrastrukturi u Illinoisu, no predviđena ruta prelazi preko rezervata Standing Rock te ugrožava izvore i opskrbu vodom. Sumnjivi uvjeti izdavanja dozvola, opća šteta za okoliš kao i upitna ekonomska dobrobit za lokalne zajednice potaknuli su stalne prosvjede, posebno pripadnika domorodačkih naroda, privatne tužbe i peticije. Ove aktivnosti dovele su i do više uhićenja, a posebno je zanimljivo da su prosvjednici koji se bore protiv još jednog otimanja zemlje domorodačkim narodima, uhićeni i zbog ometanja privatnog posjeda.

Izgradnja cjevovoda prvenstveno predstavlja ekološku opasnost, od mogućeg zagađenja vode, do vrlo očitog odustajanja od postepenog smanjivanja emisija ugljičnog dioksida i postizanja klimatske pravde, a nezanemariv je i aspekt rasizma. Mnogi aktivisti ističu kako veliki, štetni projekti najčešće pogađaju siromašne zajednice, a nikad se neće dogoditi da naftni cjevovod mora proći kroz predgrađe u kojem dominira bijela srednja klasa. Osim zadiranja u prostor i neizbježnog smanjenja kvalitete života, DAPL projekt ugrozio je i kulturno nasljeđe Standing Rock Siouxa. Unatoč pokušaja sudske zabrane, zbog potreba izgradnje uništeno je nedavno pronađeno povijesno mjesto ukopa i štovanja, od kulturne i religijske važnosti za ovu zajednicu. 

"Uništavanje ovih svetih lokaliteta još je jedna uvreda Lakota, Dakota i drugim domorodačkim narodima koji snose posljedice izvlačenja i transporta fosilnih goriva. Ako se sagradi, ovaj cjevovod nastavit će poticati potrošnju nafte koja uzrokuje klimatske promjene i time ugrožavati populaciju koja najmanje doprinosi ovoj krizi", stoji između ostalog u peticiji znanstvenika i kulturnih radnika koja je poslana predsjedniku Baracku Obami. Predstavnici Standing Rock Siouxa podršku su tražili i od UN-a, zahtijevajući da se poštuje UN-ova deklaracija o pravima domorodačkih naroda. Prije nekoliko mjeseci pisali smo o "zvjerskom" uništavanju antičke Palmire u Siriji i bijesu međunarodne zajednice koja je zahtijevala spas kulturne i povijesne baštine od IS-ovih boraca. Predstoji nam vidjeti hoće li uništavanje baštine domorodačkih naroda Amerike izazvati jednako ujedinjenu međunarodnu reakciju, te povrh svega, može li ona zaustaviti interese naftnih kompanija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 28.09.2016

VEZANE VIJESTI

Crno tržište za opljačkanu sirijsku baštinu

Piše: Martina Domladovac
Nakon ponovnog preuzimanja antičke Palmire, počinje se zbrajati šteta nastala na arheološkim lokalitetima za vrijeme vladavine IS-a.

O putovanju bez smjera i destinacije

Piše: Martina Domladovac
Sirijski umjetnik Tammam Azzam radovima nastalim u izbjeglištvu upozorava na ratna razaranja u svojoj zemlji i nesigurnu sudbinu milijuna svojih sugrađana.

Umjetnost, ne nafta

Piše: Martina Domladovac
Prosvjedom Greenpeacea uoči izložbe koju financira naftna kompanija, još je jednom pokrenuto pitanje korporativnog sponzoriranja znanosti i kulture te neovisnosti takvih institucija.