Zadruga Domaći vrt | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Zadruga Domaći vrt

U Autonomnom centru - ACT u Čakovcu održana je završna konferencija projekta Društveno uključivanje i zapošljavanje Roma kroz biodinamičku poljoprivredu.

  • A
  • +
  • -

Cilj projekta bio je povećati zapošljivost pripadnika/ica romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, kao jedne od najranjivijih marginaliziranih skupina u ovoj regiji, te pridonijeti njihovoj društvenoj uključenosti kroz stvaranje poticajnog okruženja za socijalno zapošljavanje. Projekt je financiran kroz ESF fond Europske unije te fond Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a provedba je trajala od 1. kolovoza 2013. do 31. srpnja 2014. Projekt je provodila udruga Autonomni centar – ACT u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (PU Čakovec), Centrom za socijalnu skrb Čakovec i udrugom Duga Plus iz Čakovca.

Teodor Petričević, voditelj projekta, prezentirao je proces provedbe projekta, a aktivnosti projekta obuhvaćale su i tromjesečnu neformalnu edukaciju iz područja biodinamičke proizvodnje povrća, voća te prikupljanja i uzgoja ljekovitog bilja. Ukupno je educirano 21 pripadnik/ica romske nacionalne manjine. Edukacije su provodili Bernarda i Josip Orehovec (Udruga Duga plus, Čakovec) i Edi Škamo (Ekoherba, Čakovec), a 15 Roma i Romkinja odradilo je tromjesečnu praksu, te je osnovana Socijalna poljoprivredna zadruga Domaći vrt.

Rusalka Majer, upraviteljica novoosnovane Socijalne zadruge, sudionicima konferencije prezentirala je djelovanje i razvojnu komponentu zadruge. Domaći vrt proizvodi kvalitetnu organsku hranu, sukladno principima pravednog poslovanja (cijena hrane poštena je prema kupcima i prema proizvođačima zadrugarima) čime direktno doprinosi razvoju lokalne ekonomije i samoodrživosti zajednice u kojoj djeluje. Kroz proizvodnju voća, povrća, ljekovitog bilja i prerađevina zapošljava Rome i Romkinje, koji radom osiguravaju budućnost sebi i svojim obiteljima. Domaći vrt ulaže u razvoj zaposlenika i brine o njihovim potrebama. Svojim djelovanjem, pridonosi razvoju tolerantnijeg društva pravednih odnosa, te savjesnog i odgovornog ponašanja prema prirodi i ljudima u lokalnoj zajednici. Kao društveno poduzeće čije upravljanje se temelji na participativnoj i ekonomskoj demokraciji, revitalizaciji javnih i neiskorištenih resursa (poljoprivredno zemljište, napušteni poslovni objekti) i uključivanju marginaliziranih skupina na tržište rada, Socijalna poljoprivredna zadruga Domaći vrt je model održivog razvoja.

Zelene košarice su jedan od prvih proizvoda Domaćeg vrta, a radi se o inovativnom načinu opskrbe kupaca svježim voćem i povrćem lokalno uzgojenih na ekološki-organski način. Jednom tjedno zadrugari/ke Domaćeg vrta kupcima dostavljaju na dogovorenu adresu košaricu, čiju veličinu (3, 5 ili 8 kg) određuje sam kupac, a sadržaj se mijenja s obzirom na sezonu i dozrijevanje voća i povrća. Dostava se organizira kroz cijelu godinu (od vrata do vrata), a kako naručiti košaricu, možete pronaći ovdje

Izvor: ACT

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 28.07.2014