Zaglušujuća buka emocija | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Zaglušujuća buka emocija

U sklopu obilježavanja 95. godišnjice rođenja skladatelja i arhitekta Iannisa Xenakisa održava se okrugli stol pod naslovom Xenakis – Znanstvena misao i umjetnička kreacija.

21.01.2017 , Zagreb - Hrvatski glazbeni zavod
  • A
  • +
  • -

U subotu, 21. siječnja u 11 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu održat će se okrugli stol naslovljen Xenakis – Znanstvena misao i umjetnička kreacija u kojem sudjeluju Marcel Bačić, Aleksandar Durman, Nikša Gligo, Sanja Kiš Žuvela, Seadeta Midžić i Berislav Šipuš

"Nastavljajući seriju predavanja kojima ističemo povijesnu ukorijenjenost težnje za novim u HGZ-u, dotičemo se jedne od žarišnih točaka glazbenog stvaralaštva 20. stoljeća u djelu skladatelja Iannisa Xenakisa. Nošeni njegovim snažnim talentom i široko razgranatom a duboko proživljavanom kulturom, susreću se i obogaćuju znanstvene metode i principi sa superiornošću izravne spoznaje i iskustva lijepog kroz umjetnost", stoji u najavi. 

"Osnovna funkcija umjetnosti (naročito glazbe) je da bude katalizator sublimacije koju može donijeti svim sredstvima izraza" kazao je Xenakis, a Kundera je možda upravo to prepoznao kao "zaglušujuću buku emocija".

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.01.2017