Zagorka i Tesla | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Zagorka i Tesla

Tomislav Šakić održat će predavanje posvećeno Crvenom oceanu, romanu Marije Jurić Zagorke za čiji je glavni lik Zagorka inspiraciju pronašla u liku Nikole Tesle.

22.01.2015 , Zagreb - Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke
  • A
  • +
  • -

Ususret Noći muzeja posvećenoj otkrićima i izumima Nikole Tesle, Centar za ženske studije poziva na književno otkriće Zagorkinog romana Crveni ocean za čiji je glavni lik Zagorka inspiraciju pronašla u liku Nikole Tesle.  

"Krajem Prvoga svjetskog rata, Zagorka je u Jutarnjem listu objavljivala roman u nastavcima Crveni ocean, do danas netiskan u knjizi. U ovom predavanju bit će riječi o tome koliko je i zašto taj roman moguće predstaviti kao preteču znanstvene fantastike u hrvatskoj književnosti te koliko se roman - ako uopće - uklapa u sliku Zagorke kakvu danas gradimo (ženski subjekt, feminizam, nacionalna zapitanost)", stoji u najavi predavanja.

Predavanje naslovljeno Zagorkin Crveni ocean: znanstveno-fantastični roman ili... u četvrtak, 22. siječnja u 17 sati, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8, održat će Tomislav Šakić, leksikograf i urednik antologije Ad Astra: antologije hrvatske znanstvenofantastične novele od 1976. do 2006. godine, te suurednik i utemeljitelj književnog časopisa za znanstvenu fantastiku Ubiq.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.01.2015