Zagorka: rad, rod i klasa | kulturpunkt

Najave Simpozij

<

Zagorka: rad, rod i klasa

U sklopu šestih Dana Marije Jurić Zagorke održat će se znanstveni skup u organizaciji Centra za ženske studije i Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta.

30.11.2012 - 02.12.2012 , Zagreb - Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Šesti po redu Dani Marije Jurić Zagorke održavaju se od 27. studenog do 2. prosinca. U sklopu programa manifestacije održat će se svečanost u hrvatskom Saboru povodom imenovanja prostora za rad predstavnika i predstavnica medija Novinarskom sobom Marija Jurić Zagorka, druženje s radnicama Kamenskog, promocija stripa Zagorka: Biografija, autorice Lee Kralj Jager te dodjela Nagrade za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike.

Znanstveni skup pod nazivom Marija Jurić Zagorka - život, djelo, naslijeđe / Rad, rod i klasa održat će se 30. studenog i 1. prosinca u Memorijalnom centru na adresi Dolac 8. U petak, izlaganja će održati Anita Dremel (O ukusima se ne raspravlja! Analiza društvene uvjetovanosti prosudbi o vrijednosti kulturnih proizvoda), Helena Sablić Tomić i Marina Jemrić (Recepcija „žene“ i Zagorkinog pisanja u jednostavnim oblicima mitrovičkog Knuta: lista za satiru i humor) te Sonja Kirchhoffer (Je li Zagorka rabila pisaći stroj?) uz moderiranje Tatjane Jukić. Nakon pauze, Maša Grdešić moderirat će sesiju na kojoj će govoriti Alojzija Tvorić (Rod, klasa, nacija i Republikanci), Lejla Mušić (Dekonstrukcija hijerarhijskih, rodnih i klasnih odnosa u djelu Marije Jurić Zagorke Grička vještica) i Nikolina Kos (Rad kao temeljna vrijednost u Zagorkinoj Jadranki). Uz moderaciju Sandre Prlende, Mirna Jakšić govorit će o Kamenu na cesti kroz prizmu volje za moć Friedricha Nietzschea, Ljiljana Bilbija o patrijarhalnom svjetonazoru spram želje za slobodom djelovanja te Mirta Bijuković Maršić i Katarina Horvat o "ženama u stiješnjenim granicama".

U subota, 1. prosinca Lada Čale Feldman moderirat će izlaganja Željke Matijašević (Odnos između ženske ekonomske i moralne autonomije u ranih feminističkih autora), Biljane Kašić ("Spolna klasa", rad i politika afektivnog rada), Ankice Čakardić (Feministička kritika mjera štednje) i Kristine Peternai Andrić (Rad i suvremene rodne politike). Posljedni panel obuhvatit će Andreu Matošević (Clark Gableovi radničke klase. Teška industrija i maskulinitet), Lanu Pukanić ("Marie, drži se čvrsto": Marie Calloway i skandal ženskog pisanja), Ivanu Begić (Žena, majka, kraljica… a poslovna žena? Analiza sadržaja hrvatskih časopisa) i Adrianu Pavković (Analiza ženskog identiteta u autobiografijama hrvatskih starleta), uz moderiranje Rade Borić. Znanstveni skup završit će zajedničkom diskusijom i šetnjom Zagorkinim tragom po Zagrebu, uz Slavicu Jakobović Fribec.

Detaljan raspored potražite ovdje.

Fotografija: Boris Ščitar/PIXSELL

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.11.2012