Zagorkin san | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Zagorkin san

Povodom obljetnice njezina rođenja, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke bit će izvedena predstava autorice Svetlane Slapšak.

01.03.2014 - 03.03.2014 , Zagreb - Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Ed W., Marija Jurić Zagorka Statue, 2011.

O čemu sanja Zagorka zatvorena u prostoriji za metle u zatvoru u Petrinjskoj ulici? Autorica komada Svetlana Slapšak nudi svoju viziju Zagorkinog dijaloga s muzama, razmišljanja o ljubavi i erotici, začinjeno glazbom i igrom svjetla i boja. Kazalište sjena je oblik kazališnog izričaja raširen u kulturama od Azije do Balkana, svaki put u drukčijem, kulturno prilagođenom obliku. U svim kontekstima je kazalište sjena bilo, i danas je, izraz nižih, društveno neprihvatljivih ili siromašnih slojeva. Tradicionalne teme kazališta sjena su siromaštvo, glad i isključenost.

Glavni junak Karađoz je siromah koji humorom, trikovima i prevarama pobjeđuje, rješava probleme i ismijava sve što je represivno. On je simbol borbe protiv okrutne vlasti, nasilne moći, nepravde, autoriteta, pohlepe i gluposti. Do 30-tih godina 20. stoljeća, Karađoz je izvođen u današnjoj Makedoniji, BiH i Srbiji, a i danas živi u Grčkoj i Turskoj. Lutkari Srpskog kulturnog centra Danilo Kiš iz Ljubljane, u suradnji s Centrom za ženske studije, žele oživjeti ovu tradicionalnu tehniku u novoj sredini, kako bi postala medij i portal kulture ranjivih grupa.

Bit će održane dvije izvedbe u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke u subotu, 1. ožujka u 19 sati, i u nedjelju 2. ožujka u 11 sati. Ulaz je slobodan, a broj mjesta ograničen. Obavezna predbilježba na telefon 091-921-7184.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 27.02.2014