Zagovaranje forenzičke arhitekture | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Zagovaranje forenzičke arhitekture

U MaMi će biti održano izlaganje Eyala Weizmana, povodom objavljivanja hrvatskog izdanja knjige Najmanje od svih mogućih zala.

10.07.2014 , Zagreb - Klub Mama

U debatama o naravi globaliziranog, svjetskog poretka Eyal Weizman posljednjih godina zauzima posve zapaženo mjesto, kako u središtu njegova rada stoji pitanje transformacije prostora u trenutku kada se do neraspoznatljivosti miješaju političko, vojno i humanitarno djelovanje. Srž takvog stapanja autor detektira u zagovaranju "manjeg zla", a da bi dekonstruirao osnovne koordinate te ideologije Weizman će predložiti kritičku praksu jedne "forenzičke arhitekture".

Eyal Weizman profesor je prostorne i vizualne kulture na koledžu Goldsmiths, Sveučilište u Londonu, gdje vodi Centar za istraživačku arhitekturu i projekt Forenzička arhitektura. Također je suosnivač udruge Umjetnički rezidencijalni program za dekolonizaciju arhitekture (DAAR) u Betlehemu, u Palestini. Autor je knjige Šuplja zemlja (Hollow Land, Verso, 2007.),  a Multimedijalni institut mu je prethodno objavio ogled Mengeleova lubanja: Začeci forenzičke estetike (2013.), te esej Pogled kroz zid: rascijepljeni suveren i zatamnjeno staklo (2008.). Živi u Londonu. Najmanje od svih mogućih zala je preveo Domagoj Orlić, a oblikovao Dejan Kršić.

Izlaganje će biti održano u net.kulturnom klubu MaMa u četvrtak 10. srpnja, s početkom u 20 sati

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 07.07.2014