Zagreb dobiva Ulicu Slavnih | kulturpunkt

Zagreb dobiva Ulicu Slavnih

Mislim da je tu, kao i kod vica, svaki komentar suvišan. Jer, onima koji ne kuže zašto je ovo smiješno, ni tekst puno duži od ovih par kartica neće pomoći.

Piše: Vlado Bulić
  • A
  • +
  • -

Vic je poprilično zafrknuta književna forma o kojoj su napisani mnogi inteligentni književnoteorijski članci i knjige. Dakle, da se o vicu generalno pisati pametno, ali pisati o konkretnom vicu prilično je nezahvalno. Jer postoji velika šansa da ispadneš idiot.

Da objasnimo na primjeru. Zamislite vic. Bili Gradonačelnik Srednjoeuropske Metropole (u daljnjem tekstu: GSM) i njegov Pomoćnik. I došli oni na otvorenje centra za suvremeni ples. I pita GSM Pomoćnika: "Je li, Issa ti, a kaj mi tu otvaramo?" Kaže pomoćnik: "A... to ti je ono... suvremeni ples... znaš, tango i to... to ti ima samo ođe i u Londonu."

Tri su moguće reakcije na ovaj, a i na svaki drug vic. Veći dio "publike" umire od smijeha, manji dio "publike" ne kuži pa glupo gleda, a onda na scenu uleti najmanji dio "publike", najčešće sastavljen od jednog člana, koji ovima što nisu skužili krene objasniti zašto je to smiješno pa ispadne najveći idiot u cijeloj priči.

A sad drugi vic.

Zagreb će iduće godine dobiti ulicu slavnih, a po uzoru na Hollywood i slavni Hrvati iz raznih područja društvenog djelovanja dobit će svoju zvijezdu.

Do kraja godine, komisija, čiji će predsjednik biti gradonačelnik Bandić, dodijelit će prvih 5 zvijezda.

Među dobitnicima bi se, prema prijedlogu izrađivača projekta agencije Apriori komunikacije, mogli naći Janica Kostelić i Goran Ivanišević za sport, Josipa Lisac za lifestyle, a Nikola Tesla bio bi predložen za life star, odnosno posebnu zvijezdu koja će se dodijeliti osobi koja više nije među živima, ali je ostavila dubok trag svojim djelima.

Dobro, OK, znam, ne radi se o vicu nego o ozbiljnom članku iz jednih dnevnih novina. Ali u praksi funkcionira kao vic.

Jer, veći dio publike umire od smijeha, manji dio publike ne kopča, a na scenu bi trebali upasti komentatori cijele stvari i krenuti objašnjavati zašto je to smiješno.

Međutim, mislim da je to, kao i kod vica, suvišno. Jer, onima koji ne kuže zašto je ovo smiješno, ni tekst puno duži od ovih par kartica, neće pomoći. A i ne želim ispasti najveći idiot u cijeloj priči.

S druge strane, do kraja teksta su još dvije kartice što zajedno s ovim vicom, otvara prostor da se nešto kaže o slavi u Hrvata općenito, a i da se uoče neki parodoksi koje bi ova akcija sa zvijezdama mogla izroditi.

Recimo, Lana Pavić. Star of the November u Hrvata. Hu d fak iz Lana?, pitate se vi. Polako, tek smo počeli.

Tužna životna priča Lane Pavić punila je cijeli mjesec sve novine, od Glorije do Globusa i Večernjeg lista, a na forumima web-portala zabilježeni su komentari ovog slučaja dugi i do sto stranica.

Hu d fak iz Lana?, pitate se vi i dalje. Polako, doći ćemo do toga. Sve je počelo bajkovitim obrascem o udaji iz snova -; za Agrokorova lovca na talente. Krenuli su intervjui o ljepotama bračnog života, obiteljskoj idili i sličnim stvarima, a onda je stvar odjednom pukla. Nije izdržala ni mjesec dana.

Hu d fak iz Lana?, uporni ste vi. Tad su krenule naslovnice. Te se Lana bavila escortom, te je kriv ovaj, te je kriv onaj, te Lana ide u Pariz da u Ritzu "propadne sa stilom". Mediji su mi upropastili život, kaže Lana pozirajući na balkonu hotela.

Hu d fak iz Lana?, vi ste već na rubu živaca. Pa kako ne znate, Lana je naša loto-djevojka. Loto, znate, ono što ide subotom prije Dnevnika i traje petnaest minuta. E to, a Lana vadi kuglice s brojevima.

E sad, da li Lana zaslužuje zvijezdu u Ulici slavnih? Ako je kriterij slava, definitivno da. Jebiga, trenutno je najslavnija osoba u državi.

Naravno, Lana neće dobiti zvijezdu, reći će pobornici ove akcije, jer vađenje kuglica i nije baš neki doprinos društvu, hrvatskom narodu i tim stvarima. A zašto se ona ulica ne bi zvala "Ulica narodnih heroja"? nastaviš s pitanjima. Tu pobornici popizde i kažu da ih jebeš s lijevih pozicija.

Ti ona promijeniš pozu pa kreneš s desna. A Thompson? Marko Perković Thompson je čovjek koji je izveo potpunu revoluciju na terenu domoljubne pjesme. U "onom teškom času" kad su sve naše zvijezde i zvjezdice furale luzersko-patetične pjesmuljke u stilu: "Mi smo jadni, oni nas gađaju, pomolimo se svijetu i Bogu" Marko Perković Thompson zagrmio je s prve linije "Čavoglave" s porukom "Dođite četnici da vam se najebemo majke!" što je bila prva domoljubna pjesma s pobjedničkim mentalitetom i bitan doprinos moralu hrvatskog čovjeka. Ostalo je legenda koja je završila prepunim Poljudom i hordama pomahnitalih obožavatelja. 

Međutim, čak i da nije cijele te njegove biografije, čovjek je napunio Poljud, a to je do sada uspjelo samo Miši Kovaču i HSV-u u Kupu UEFA. Dakle, megastar kojeg Hrvati štuju i obožavaju. A i ne može mu se osporiti doprinos hrvatskoj stvari.

Tu se pobornici već češkaju po glavi. Malo im neugodno. Pa znaš da bi ga mi rado stavili, ali triba to, onako, kako se reče, e, politički konkretno. Evo, da nije otpiva oni jebeni "Jasenovac", stavili bi ga sigurno. Ali ovako, znaš kakva je situacija.

Pretpostavljam da je s generalom Antom Gotovinom ista stvar?, nastavljaš. A di si njega naša?

Antu Gotovinu može se naći na svim naslovnicama dnevnih i tjednih novina, u špicama svih TV-emisija, a često se pojavljuje i na jumbo-plakatima. U znak potpore njegovoj borbi, narod diljem Lijepe naše organizira masovne skupove, a ako se njegova borba nastavi i izdavaštvo u Hrvata ne doživi krah, Ante Gotovina uskoro će imati više biografa nego Isus Krist.

S druge strane, doprinos našoj stvari je neupitan -; ipak je čovjek zapovijedao oslobađanjem Knina. Dakle, da li će dobiti zvijezdu?

Normalno da neće, pa traži ga Haag. Dobro, znam to, ali morate priznati da se radi o jednoj od najvećih hrvatskih zvijezda? Priznajemo. Da li će onda dobiti zvijezdu? Opet se praviš malo glup, a?

A Jonhhy Štulić?, nastavljaš s pitanjima. Je li to oni ludi šta živi u Nizozemskoj? Je. Pa di š njemu zvijezdu dat, je li izjavija da mu je srpski draži od hrvatskoga?

Je, ali zaboravljate Azrin kultni status osamdesetih, veliki utjecaj kako na urbanu kulturu tako i na književnost. Ukratko, velik doprinos hrvatskoj kulturi.

Ako svemu dodamo broj biografa koji se opasno bliži onom od generala Gotovine, česte koncerte u njegovu čast, očito je da se radi o hrvatskoj megazvijezdi koja je, eto, spletom okolnosti, poput generala Gotovine, radikalno odsutna.

Nek’ mu je daju u Beogradu, kažu pobornici. Oni su rekli da je naš, kažeš. Naš?! Boga mi, nije, a ako ’oće zvijezdu, neka pođe tražit u Mostar. Oni imaju i Brusa Lija.

Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 06.12.2005