Zagreb Film Festival | kulturpunkt

Najave Festival

<

Zagreb Film Festival

Jubilarno deseto izdanje Zagreb Film Festivala održavat će se na šest zagrebačkih lokacija.

14.10.2012 - 21.10.2012 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Dom ovogodišnjeg ZFF-a će postati kina Europa i Tuškanac, Zagrebački plesni centar i Muzej suvremene umjetnosti, a nove lokacije su kino Grič i Dokukino KIC. Filmski program broji stotinu filmova u deset filmskih programa, a natjecateljski program donosi 50-ak dugometražnih i kratkometražnih igranih i dokumentaraca. 

Ove je godine trećina dugometražnih igranih filmova iz konkurencije nastala pod redateljskom palicom autorica - čak četiri filma režirale su redateljice dok je peti proizišao kao projekt muško-ženskog autorskog dvojca. Našu regiju zastupaju dvije autorice: Aida Begić, a publika će moći pogledati njezin drugi dugometražni film Djeca te Maja Miloš koja će se predstaviti sa svojim prvijencem Klip, u kojem na surov način porterira svijet tinejdžera u beogradskom predgrađu.

Dokumentarni program uključuje 16 naslova od kojih se četiri bave konceptualnim umjetnicima: Marina Abramović: Umjetnik je prisutan portretira slavnu umjetnicu, Ai Weiwei: Never Sorry istoimenog kineskog umjetnika svjetske reputacije i radikalnog kritičara kineskog režima, nizozemski Jahači ledenjaka priča je o živopisnom putovanju dvoje umjetnika na Island, dok Moje ime je Janez Janša u režiji konceptualnog istoimenog umjetnika u fokus stavlja događaj u kojem su tri umjetnika promijenila svoje ime u ono identično slovenskom premijeru. U dokumentarnom programu bit će  prikazana i dva domaća dokumentarca, Čedo Nikole Strašeka te Goli otok Darka Bavoljaka. Organizatori su ponosni na svoju kratkometražnu produkciju objedinjenu u programu Kockice. Riječ je o 11 kratkih filmova mladih autora i autorica čije vrijeme tek dolazi, od kojih će većina biti premijerno prikazana na ZFF-u

Posebno bogat popratni program donosi tri stalna programa - Bibijadu, Velikih 5 i Moj prvi film. Tri novine unutar popratnog programa su Špijunski film, Moj 3. film te Retrospektiva Michaela Glawoggera. Na programu je i novopokrenuti edukativni program Industrija Mladost!. Riječ je o četiri raznovrsne filmske radionice namijenjene mladim filmašima. Industrija Mladost! uključuje radionicu Moj prvi scenarij koja će biti realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja, Palunko koja se u sklopu ZFF-a, a u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom održava već deset godina zaredom, radionicu za najmlađe u sklopu programa Bibijada te po prvi puta izvan granica Velike Britanije radionicu Microschool International, stručno usavršavanje za program snimanja cjelovečernjih filmova s mikro proračunom. Potonji je program realiziran u suradnji s HAVC-om te organizacijom British Council London

Pored svega navedenog, i ove godine ZFF po četvrti put putuje i to u Art-kino Croatia u Rijeku, Centar za kulturu Čakovec te po prvi put u kino Sloboda u Dubrovniku. Za vrijeme samog ZFF-a, kao i proteklih godina, bit će održan i zabavni sadržaj.

Više informacija potražite ovdje.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 03.10.2012