Zagreb, slobodni grad | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Zagreb, slobodni grad

Bliži se 70. obljetnica oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Vatroslav Miloš/Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

U utorak, 8. svibnja 1945. godine oko 11 sati u Zagreb su ušle jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Nakon četiri godine nacističke i kvislinške okupacije, oslobodile su grad koji je, i u tim uvjetima, bio mjesto intenzivnog gerilskog otpora i diverzantskih operacija. Više od 50 tisuća Zagrepčana borilo se u redovima NOVJ-a, a poginulo ih je, procjenjuje se, oko 20 tisuća. 

Ove se godine obilježava 70. obljetnica borbe za oslobođenje grada. U sjećanje na te događaje organizirano je više komemorativnih, umjetničkih i aktivističkih programa. 

Svakako vrijedi istaknuti program Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ) koji će čitavim nizom događanja obilježiti Dan oslobođenja: od tematske šetnje gradom u sklopu istraživačko umjetničkog projekta Ženski antifašistički Zagreb, preko obnove Trnjanskih kresova s radionica političkog plakata i predstavljanjem časopisa Nepokoreni grad i koncertnog Antifa Nighta, sve do novoosnovanog Festivala poezije otpora.

Građani će od 5. do 14. svibnja u organizaciji [BLOK]-a u napuštenom prostoru trgovine Perlica, u Zvonimirovoj 42, moći razgledati Oslobođenje Zagreba, bilješke za rekonstrukciju, izložbu su zajednički sa studentima ADU-a Darijem Belićem, Nikolom Šerventićem, Dinom Šertovićem i Inom Zeljakom osmislili Goran Sergej Pristaš i Mila Pavićević. Uz izložbu, vrijedi istaknuti i Kartografiju otporaekstenzivan memorijalni program u kojem sudjeluju članice i članovi [BLOK]-a, Mreže antifašistkinja Zagreba, Boris Buden, Dean Duda, Stipe Ćurković, Branka Boban, Goran Hutinec i drugi. Istovremeno, od 3. do 16. svibnja održava se i Subversive Festival, koji će se barem kroz dio uistinu opsežnog programa dotaknuti i problematike antifašizma danas.  

Popis službenih manifestacija kojima Grad Zagreb te Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba obilježavaju obljetnicu oslobođenja možete pronaći ovdje.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.04.2015

VEZANE VIJESTI

Posebni protokoli katoličkih mudraca

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: Od predsjedničina šuljanja oko Jasenovca, preko kontracepcijske kontrole nad ženama, do privatizacije zdravstva i sigurnog odumiranja političkih izbora.

Protiv zaborava

Piše: Vatroslav Miloš
Na današnji dan prije 70 godina Crvena armija oslobodila je Auschwitz, mjesto jednog od najstrašnijih zločina u povijesti čovječanstva.

Odraz najgoreg od mogućih svjetova

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od sjećanja na Holokaust, preko Varufakisova stava o suradnji s trojkom, do prešutne tolerancija spram fašizma i javnom prostoru.