Zagreb za Kamensko | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Zagreb za Kamensko

Manifestacija u KIC-u simbolički se održava na dan kada je tvornica Kamensko, nekadašnji div tekstilne industrije u Jugoslaviji, otišla u stečaj.

27.09.2013 , Zagreb - Kulturni informativni centar (KIC)
  • A
  • +
  • -

U petak, 27. rujna, u 12 sati, u Kulturno-informativnom centru (KIC) bit će održana manifestacija Zagreb za Kamensko

"Na taj datum prije tri godine pale smo na dno dna. Bilo je očajno. Bio je to naš kraj bez ikakvog nastavka. I onda mijenjajući sebe, promijenio se naš svijet. Odlučile smo biti hrabre i dići se s dna", ovim riječima otpuštene tekstilne radnice propale industrije Kamensko opisale su nedavno svoju trogodišnju borbu za radna mjesta i zaostale plaće. 

Mali dio radnica uspio se zaposliti, međutim većina ih je i dalje bez posla. Udrugu Kamensko osnovale su 2011. sa svrhom zajedničkog djelovanja i međusobne podrške u egzistencijalnoj i emotivnoj krizi. 

Članice Udruge na modnoj reviji predstavit će novu kolekciju odjeće, koju su same kreirale i šivale. Nakon revije slijedi tribina Novo žensko radništvo

Tribina se bavi diskriminacijom žena na tržištu rada i u poslovnom svijetu, utjecajem ekonomske krize na žene koje su izgubile posao u realnom sektoru te sveopćom devastacijom radništva. Na tribini sudjeluju Tatjana Dalić, Zdenka Lončar, Violeta Staničić i Sandra ŠvaljekGovornice će pokušati sažeti prijedloge i inicijative za poboljšanje položaja žena na tržištu rada i stvaranje novih radnih mjesta. Moderatorica tribine je Nada Far.

Zagreb za Kamensko dio je inicijative da 27. rujan postane tradicionalni Dan zagrebačkog ženskog radništva. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.09.2013