Zagrebačka industrijska baština | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Zagrebačka industrijska baština

Voditelj istraživačkog projekta Goran Arčabić govorit će o povijesti, stanju i perspektivi industrijske baštine.

26.05.2011 , Zagreb - Društvo arhitekata Zagreba
  • A
  • +
  • -
U prvom dijelu izlaganja prezentirat će se ciljevi, metodologija rada i dosadašnji rezultata projekta Muzeja grada Zagreba Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive. Projekt je započeo 2009, odvija se u tri faze, a dovršetak je planiran 2014. godine.

U drugom dijelu izlaganja bit će riječi o stanju, perspektivama i načinima upravljanja industrijskim nasljeđem na primjeru triju zaštićenih povijesnih cjelina i pojedinih objekata u gradu Zagrebu, jednom od vodećih industrijskih centara na jugoistoku Europe u 20. stoljeću.

Analiza povijesne i graditeljske vrijednosti objekata tekritička interpretacija planova njihove prenamjenedetektira "slabetočke" i ukazuje naopće probleme uvrednovanju, zaštiti i korištenju potencijala industrijskognaslijeđa.

Goran Arčabić diplomirao je povijest,  hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istom fakultetu pohađa poslijediplomski studij povijesti. Zaposlen je kao kustos u Muzeju grada Zagreba. Profesionalni interesi i područja djelovanja: ekonomska i socijalna povijest, povijest rada, zaštita i prenamjena industrijske baštine. Autor je više studijskih izložbi, a radove objavljuje u znanstvenoj i stručnoj periodici. Član je Međunarodnog komiteta za zaštitu industrijske baštine - TICCIH i Međunarodnog vijeća muzeja - ICOM.

Početak je u 19 sati.

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 24.05.2011