Zagrebačka industrijska baština 1918.-1945 | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Zagrebačka industrijska baština 1918.-1945

Izložba Industrijski centar Države: Zagrebačka industrijska baština 1918.-1945. otvorena je u Muzeju grada Zagreba.

16.10.2012 - 16.12.2012 , Zagreb - Muzej grada Zagreba

Studijska izložba okosnica je druge etape projekta Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive. Koncepcijski, izložba je osmišljena u četiri teme. Fokusira se na Zagreb kao industrijsko i financijsko središte Kraljevine SHS/Jugoslavije te industrijsko naslijeđe međuratnog  doba. Prezentira utjecaj industrije na urbanistički i ekonomski razvoj grada te utjecaj ubrzane industrijalizacije na demografski rast i promjene u strukturi stanovništva.  

U završnoj temi prikazano je osam industrijskih sklopova i objekata čije izvedbe izvorno datiraju od 1918. do 1945. godine. Kriteriji za odabir su stupanj očuvanosti građevina, njihovo značenje u povijesnom kontekstu, vrijednost arhitektonskih izvedbi, sačuvani izvorni interijeri i strojevi, opasnost od uništenja baštinskih obilježja uslijed višegodišnjeg propadanja građevina ili agresivnih planova prenamjene. Prezentirani su objekti s obilježjima graditeljske baštine, ukazuje se na njihovo stanje, perspektive prema važećim dokumentima  te na sustav njihove zaštite. 

Petogodišnji projekt Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive (2009.- 2014.) istražuje, vrednuje i prezentira industrijsku prošlost i baštinu grada. Namjera je aktivnostima u sklopu Projekta utjecati na formiranje pozitivnog javnog mišljenja o industrijskom naslijeđu te upozoriti na opasnost od uništenja vrijednih industrijskih objekata  na atraktivnim lokacijama. 

Druga etapa Projekta (2011.-2013.) fokusirana je na razdoblje između dva svjetska rata, kada je Zagreb bio privredni centar jugoslavenske države i značajan industrijski grad u jugoistočnoj Europi.  

Izložba je otvorena do 16. prosinca.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.10.2012