Zagrebački javni prostori | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Zagrebački javni prostori

U izdanju kuće Porfirogenet objavljena je zbirka urbanoloških studija Saše Šimprage pod naslovom Zagreb, javni prostor.

Publikacija donosi niz urbanoloških studija o dijelovima grada Zagreba zajedničkih svim građanima - javnim prostorima kao što su trgovi, ulice, parkovi, kulturne i druge institucije. Autor problematizira raznovrsne urbane elemente poput javne plastike, rasvjete u javnom prostoru, imena ulica, itd, a nudi i prvi sustavni pregled odnosa Zagreba i njegove rijeke od najranijega vremena do 21. stoljeća.

Uz analizu pojedinih javnih prostora, u rasponu od onih koji funkcioniraju uspješno do onih koji su devastirani katastrofalnim rješenjima, knjiga sadrži i kratku povijest svakog tog segmenta te niz nepoznatih činjenica o gradu Zagrebu, a iscrpno su zabilježene i sve recentne intervencije u gradsko tkivo.

Šimpraga se ne zadržava samo na kritici zatečenog stanja, već donosi i snopove ideja za konkretno poboljšanje grada. Među najraznovrsnijim prijedlozima, nalaze se rješenja poput tjednog večernjeg sajma knjiga na u to vrijeme ispražnjenoj plohi gradske tržnice, lokacije za novu zgradu Gradske knjižnice ili za Antimuzej, formiranje Studentskog trga između zgrada NSK i knjižnice Filozofskog fakulteta, prijedloge intervencija u devastirane trgove poput Kvaternikovog i Cvjetnog, itd. Knjiga je i bogato opremljena fotografijama i slikovnim materijalom.  

Zagreb, javni prostor djelo je izrazito angažiranog naboja koji proizlazi iz autorovog aktivizma. Naime, Saša Šimpraga je poznat kao najagilniji inicijator za imenovanje mnogih zagrebačkih javnih površina. Uz niz raznovrsnih inicijativa koje se mogu svesti pod zajednički nazivnik grada, posebno je aktivan u lobiranju za drvorede i parkove, a i sam je gerilski sadio drveća po gradu. Povremeno objavljuje članke na gradske i druge teme u Zarezu, Novostima te drugim novinama i portalima.

Srđan Sandić

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 09.09.2011