Zagrepčani u Beogradu | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Zagrepčani u Beogradu

Krešimir Zadravec izlaže svoje fotografije iz ciklusa Zagrepčani u Kulturnom centru Beograd. 

  • A
  • +
  • -

Fotografski kolektiv Belgrade Raw 24. svibnja će u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda otvoriti izložbu Zagrepčani fotografa iz Hrvatske Krešimira Zadraveca. Izložba Zagrepčani izbor je fotografija iz istoimenog projekta započetog 2010. godine kroz koji Zadravec bilježi sitne fenomene ulične svakodnevice i urbanu dinamiku grada.

Zadravčevom radu Petra Belec je napisala: "Ovo uslojavanje misli i fotografske sintakse istovremeno je prisutno na razini pojedinih fotografija kao i čitave serije: humor i ironija ustupaju mjesto suosjećanju, a ono kritici društva i dokumentarnom zamjećivanju uličnih začudnosti, pri čemu ih sve podjednako prožima gotovo neprimjetna nostalgija autora koji sa (svojim) gradom ulazi u intiman dijalog. Zagrepčani, naime, prije svega kao da postavljaju pitanje – govori li fotografija više o subjektu koji se nalazi ispred ili o autoru koji stoji iza objektiva? I tko su to Zagrepčani; radi li se uopće o ljudima ili je na fotografijama ipak u pitanju – grad? Starija gospođa s popisom za kupovinu na stepenicama Dolca opisuje emocionalnu vizuru zagrebačke tržnice s jednakom točnošću s  kojom mladi par u jeansu prati suvremene gradske tramvaje ili s kojom se dama u krznenjaku uklapa u kontekst kojim dominira Givenchyjev natpis na pročelju hotela Dubrovnik. Zadravec nam iz fotografije u fotografiju pokazuje da ljudi nisu odvojivi od grada, i da bilježeći jedno bilježi istovremeno i drugo. Autor pritom razotkriva i sebe – fotografije Zagrepčana (auto)portret su intimnog odnosa s gradom koji ga je oblikovao i u kojemu je proveo čitav svoj život, pri čemu motivima i strukturom upućuju na činjenicu koju je Susan Sontag davno zapisala u svojoj Maloj sumi fotografije: konačna fotografija ne postoji".


Krešimir Zadravec (Zagreb, 1974) započeo se baviti fotografijom 2004. godine, a od 200­­6. izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osnivač je internetskog časopisa za promociju fotografije Bulb magazine, kao i interdisciplinarnog umjetničkog projekta Organ Vida. Trenutno radi kao fotoreporter za redakciju N-ost mreže za izvještavanje o Istočnoj Europi. Više o fotografu možete saznati ovdje

Izvor: Kulturni centar Beograda

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 23.05.2013