Zahvalnost i oproštaj | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Zahvalnost i oproštaj

Film Sabine Mikelić Mula, skupina korijenja svezanih zajedno kroz odnose jedne obitelji promatra prirodu umjetničkog poziva te ulogu rada i radništva.

03.11.2014 - 07.11.2014 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

Autorica filma u prvim kadrovima prikazuje primopredaju očevih i majčinih knjiga i svoj vlastiti osvrt na to nasljeđe. Kasnije i majku i oca stavlja u ulogu promatrača i pripovjedača snimki na kojima se oni sami nalaze sa odmakom od tri godine. Pokušavajući izraziti zahvalnost roditeljima i na neki način se i oprostiti od stvari koje ih predstavljaju, autorica provodi vrijeme s majkom na njihovoj njivi u rodnom mjestu crtajući biljke i pjevajući s njima, a s ocem razgovara dok gledaju njegove stare snimke na kojima se sprema za posao. U obje situacije se na neizravan, pomalo esejistički način ocrtavaju njihovi odnosi, bliskost i udaljenost. Kroz dirljiv čin samopromatranja i pozicioniranja uloge rada, radništva / "labour" te umjetničkog poziva u konstelaciji majka, otac i kćer umjetnica gledamo odnos unutar obitelji.

Sabina Mikelić rođena je 1981. u Rijeci. Godine 2001. završava Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci i iste godine upisuje Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer modni dizajn, koji završava 2010., kada postaje i prvostupnica grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2013. postaje magistra animiranog filma i novih medija pri istoj akademiji, usmjerenje novi mediji. Godine 2013. završava školu dokumentarnog filma Restart.

Projekcije će se održavati u galeriji Greta od 3. do 7. studenog.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 31.10.2014