Zaigrani kontakt medicine i umjetnosti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Zaigrani kontakt medicine i umjetnosti

Izložba Neke visceralne stvari Mateja Kneževića posjetitelje uvodi u ambijent u kojem se prepliću bolničke i galerijske asocijacije.

20.12.2018 - 19.01.2019 , Zagreb - Institut za suvremenu umjetnost
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 20. prosinca u 20 sati u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu otvara se izložba Neke visceralne stvari umjetnika Mateja Kneževića, dobitnika Nagrade Radoslav Putar za 2017. godinu.

Riječ je o izložbi koja po prvi puta eksplicitno spaja dvije Kneževićeve profesije, one liječnika i umjetnika, iako su i neki od njegovih dosadašnjih radova asocijativno ulazili u osobno područje života gdje se njegove svakodnevne dužnosti, ritmovi i rituali isprepliću.

Ovog puta Knežević u svojem radu po prvi puta dovodi liječnički i likovni život u izravni kontakt i u galeriji kreira "medicinski" ambijent. Osnovne karakteristike njegovog rada ostaju na otprije poznatoj izražajnoj liniji, humoru, zaigranosti i velikim materijalnim objektima, precizno komponiranim objektima u prostoru, videu i prostornoj instalaciji koja posjetitelja uvodi u pomalo apsurdni ambijent koji je hibrid galerije i bolnice. 

Naziv Neke visceralne stvari potječe iz asocijacija koje publika prima u prostoru galerije, a prepoznaje iz bolničke okoline.

Tijekom trajanja izložbe, u siječnju 2019., bit će organiziran razgovor s umjetnikom i predstavljanje publikacije s tekstovima Miroslava Pišonića, Ksenie Nouril i Janke Vukmir.

Izložba je otvorena do 19. siječnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 20.12.2018