Zajednička dobra i zelene transformacije | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Zajednička dobra i zelene transformacije

Ovogodišnja Zelena akademija bavit će utjecajem ekonomskih i političkih faktora na društvo, okoliš i zajednička dobra.

FOTO: black stena

Zaklada Zaklada Heinrich Böll i Green European Foundation pozivaju na prijavu za sudjelovanje na četvrtom izdanju Zelene Akademije 2020, koja će biti održana na otoku Visu od 23. do 30. kolovoza 2014, pod naslovom Ekološke transformacije i upravljanje zajedničkim dobrimaTrajna politička, ekonomska i ekološka kriza na periferiji Europske unije jasno implicira da trenutni modeli ekonomskog i društvenog razvitka negativno utječu na budućnost većine njezinih stanovnika. Potrebno je prouzročiti promjenu u načinu života, no ostaje vidjeti u kojem smjeru. Za teorijsku maštu i političku akciju, kao polazišne točke uzimaju se ekološke transformacije i upravljanje zajedničkim dobrima, ujedno i dva glavna nositelja promjene. Prvo zbog ograničenja resursa i potrebe za hitnom dekarbonizacijom ekonomije, a drugo zbog izazivanja trenutnih struktura moći te krize u participiranju kada su u pitanju modeli upravljanja zajedničkim dobrima, koja predstavlja prijetnju za budućnosti državnih resursa i javne infrastrukture u cijelosti.

U svrhu ove zajedničke vježbe ovaj put će se izumiti nova riječ "ecommony" ("ekomonija"), koja interese političke ekologije dovodi u dodir s participativnim upravljanjem zajedničkih dobara, pritom namjerno zadržavajući varljivi prizvuk "ekonomije" u raspravi. Ovogodišnji program bit će uokviren relevantnim diskusijama koje se trenutno odvijaju. Referirat će se na kontinuirani razvoj diskursa i praksi vezanih uz upravljanje zajedničkim dobrima, što će biti baza za diskusiju oko primjene određenih tehnoloških rješenja ili društvenih inovacija koje rezultiraju pozitivnim utjecajima na okoliš u društvo. Umjesto zalaganja za jaču Državu ili veću moć slobodnog tržišta, ova rasprava bila bi usmjerena istraživanju na koje načine se mogu razviti i nanovo formirati društveni  i ekonomski odnosi u državama, pritom dajući prednost novim modelima građanskih i javnim partnerstava ili lokalnih vlasničkih struktura koje povećavaju građansku kontrolu nad upravljanjem resursima. 

Velik broj teorija o zajedničkim dobrima kao konstitutivnoj moći želi biti primijenjeno kao baza za specifične rasprave koje se odnose na potencijalne scenarije zelenih transformacija. Stoga, cilj je da dođe do ponovnog uspostavljanja veze s trenutnim raspravama o bitnim temama kao i povezivanju tih rasprava sa specifičnim regionalnim uvjetima na periferiji Europske unije. Kao što je već poznato, većina tih zemalja su opterećene dugovima i općenitim padom uvjeta života te u tim okolnostima političke elite također često poduzimaju razne tipove akcija kako bi kompenzirale nedostatak razvojnih kapaciteta. U takvim uvjetima izazov je pokrenuti raspravu u kojoj bi se razmatrali alternativni scenariji za ekonomski razvoj i društveni prosperitet, a da se temelje na zelenim transformacijama. 

Programski odbor Zelene akademije - u sastavu Danijela Dolenec, Igor Matutinović, Jagoda Munić, Jovica Lončar, Paul Stubbs, Srđan Dvornik, Tin Gazivoda, Tomislav Tomašević, Vedran Horvat - pripremio je bogat i višeslojan program političke edukacije koji će ponuditi predavanja eminentnih istraživača i aktivista, intenzivan rad u tri tematska modula (Ekonomija, Priroda i Društvo), radionice orijentirane na praktične vještine, rasprave, uvode u politička i ekološka pitanja otoka Visa te umreživanje i ostvarivanje novih kontakata. 

Poziv je otvoren do 15. srpnja, nakon čega će komisija evaluirati aplikacije te obavijestiti izabrane sudionike do 1. kolovoza. Više o detaljima i uvjetima natječaja možete pronaći ovdje.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 29.05.2014