Zajednički jezik gradova | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Zajednički jezik gradova

Na festivalu Kenova? kotorskoj će publici biti predstavljen presjek suvremene dubrovačke umjetničke scene.

Art radionica Lazareti iz Dubrovnika i Bokeljska inicijativa iz Kotora organizatori su festivala Kenova? koji će kroz zbližavanje umjetnika ova dva grada podsjetiti na 20 godina od početka napada na Dubrovnik koji su združenim snagama izveli JNA i crnogorski dobrovoljci.

Otvorenje će obilježiti izložba 20 godina poslije - suvremena dubrovačka scena u Kotoru u Palati Bizanti 8. listopada u 19.30 sati. Izložbu čine radovi etabliranih i novih umjetničkih imena suvremene dubrovačke scene kao što su: Slaven Tolj, Marko Ercegović, Maja Marković, Stjepan Grbić, Mario Cvjetković, Ana Opalić, Tina Gverović, Grupa ABS, Pasko Burđelez i drugi. Može se razgledati do 11. listopada.

Nakon otvaranja, večer će biti posvećena i velikom dubrovačkom pjesniku Milanu Milišiću, koji je nastradao 5. listopada 1991. godine tokom granatiranja grada. Izbor iz njegove poezije, koji je napravio Milišićev prijatelj, pisac Predrag Čudić, čitat će mladi kotorski glumci iz glumačke škole Petra Pejakovića.

Ideja Kenova? festivala jest da se ljudi, pogotovo mlađe generacije koji su geografski blizu, u dva grada koji dijele zajedničku prošlost i budućnost u europskim okvirima, upoznaju, pronađu zajednički jezik i nastave neposredno družiti izvan institucionalnih okvira. Riječ je o ljudima koji ne pristaju na ideju da se autentični nacionalni identiteti dokazuju samo isticanjem razlika među susjednim kulturama i zagovaraju normalnu aktivnu komunikaciju među akterima u kulturi, uvjereni da time obogaćuju vlastiti kulturni identitet te pomažu stvaranju uvjeta da ovaj prostor postane regija plodonosnog prožimanja, suradnje i tolerancije čime neutraliziraju opasnost ponavljanja sukoba.

Ove godine festival je simboličnog karaktera i bit će jednodnevni. Od sljedeće godine, festival će trajati četiri dana i bit će rotacijskog karaktera - u svibnju će se kotorska umjetnička scena predstaviti u Dubrovniku, a u listopadu Dubrovčani ponovo dolaze u Kotor.

 Izvor: Bokeljska inicijativa / Art radionica Lazareti

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 06.10.2011