Zajednički život unutar konfliktne zone | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Zajednički život unutar konfliktne zone

Na 15. Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana koje se ove godine održava u Solunu i Rimu, stručni žiri odabrao je osam umjetnika koji će predstavljati Hrvatsku.

  • A
  • +
  • -
Odabrani umjetnici - Marko Dješka, Tonći Gaćina, Iva Kovač, Elvis Krstulović, Marko Marković, Dina Rončević, Maja Vodanović i Borko Vukosav - predstavljat će Hrvatsku od 7. listopada do 6. studenog u Solunu te 18. i 19. studenog u Rimu.

Istraživanje, podrška i promocija mlađe generacije hrvatskih umjetnika/umjetnica pripada bitnim aktivnostima Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Muzej od 1990. kontinuirano razvija ovu misiju u međunarodnom kontekstu djelovanjem u Asocijaciji Biennala mladih umjetnika Europe i Mediterana (BJCEM).

Ovogodišnji Biennale održat će se u dva europska grada pod zajedničkom temom Simbioza. Grad Thessaloniki će u organizaciji Macedonian Museum of Contemporary Art u listopadu udomaćiti vizualne umjetnosti, primijenjene umjetnosti i gastronomiju, dok će se film i književnost u studenom 2011. predstaviti u Rimu.

Tema ovogodišnjeg Biennala, Simbioza, odnosi se na problematiku zajedničkog života unutar konfliktne zone euro-mediteranske regije te pokušava promišljati  mogućnosti zajedničkog života u različitim političkim kontekstima, unutar krize ekonomskih i društvenih sustava te u okruženju ubrzanog tehnološkog i komunikacijskog razvoja. 

Od dvjestotinjak pristiglih prijava na natječaj za sudjelovanje hrvatskih umjetnika na 15. Biennalu, žiri u sastavu: umjetnici Nemanja Cvijanović i Dan Oki, kustosice Jasna Gluić (MKC Split), Ksenija Orelj (MMSU) i Jerica Ziherl, ravnateljica MMSU, odabrao je osam umjetnika koji će Hrvatsku predstavljati na  15. Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana, zajedno s više od 300 mladih umjetnika iz 30 zemalja Europe i Mediterana.

Nakon Biennala u Solunu i Rimu, hrvatska selekcija predstavit će se izložbom u Multimedijalnom kulturnom centru Split u prosincu 2011. godine. 


Izvor: MMSU / Foto: Maja Vodanović, Izgubljeno nađeno, 2010.
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.05.2011