Zajedničko mjesto dvojbe | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Zajedničko mjesto dvojbe

Najavljena je epizoda 2 projekta Jučer sutra kustosice Vesne Vuković.

  • A
  • +
  • -

Projektom Jučer sutra kustosice Vesne Vuković otvoreno je pitanje Spomenika na Petrovoj gori, punktirano kroz "epizode" koje istovremeno sažimaju procese i šire ih putem otvaranja rasprava. Nakon epizode 1, izložbe-akcije koja se odvila u prostoru spomenika u listopadu ove godine, od 14. studenog u Galeriji Nova epizoda 2 donosi dokumentaciju događanja, u nastojanju da čitav proces obuhvati jednim pogledom i da ga u završnoj diskusiji otvori promišljanju daljnjih mogućnosti.

Izložba je oblikovana kao čitaonica i gledaonica dokumentacijskih materijala i pristiglih idejnih prijedloga na poziv raspisan u rujnu 2012. Poziv je bio zamišljen kao sondiranje situacije, gdje se nalazi i odakle kreće razmišljanje o spomeniku, posebno u kontekstu povećanog interesa za baštinu socijalističkog modernizma. Utoliko nije propisivao format prijedloga i bio je upućen svima koji se zanimaju za antifašističke spomenike i pitanje prostora koji oni danas mogu generirati, bez obzira na profesionalnu pozadinu. Ovakav pristup temelji se na odluci da se Spomeniku ne pristupi kao traumi ili infrastrukturnom problemu, već da se postavi pitanje njegove "site-specific" dimenzije, kao i pitanje umjetničkog sadržaja u javnom prostoru, te da se otvaranjem kako sadržaja tako i forme pokušaju pomaknuti koordinate mogućeg i nemogućeg. Utoliko predstavljeni prijedlozi i formalno variraju, od umjetničkih intervencija, preko komentara i dijagnoze stanja, do konkretnih prijedloga. No ipak, ukazuju na zajedničko mjesto dvojbe: socijalizirati spomenik ili ne, teorijski analizirati aktualizaciju (anti)fašizma ili ekonomizirati.

Autori i autorice idejnih prijedloga su grupa ABS, Selma Banich, Veronika Bauer, astronomsko društvo Beskraj, Željko Blaće, Barbara Blasin, Marijan Crtalić, Lazo i Boris Čučković, Mirjana Dragosavljević, Siniša Ilić, Marko Kostanić, Ivan Latin, Kristina Leko, Andrej Mirčev, Snježana Pavičić, Marina Pavković, Renata Poljak, Boris Popović, kolektiv Re-orient (Niloufar Tajeri i Gal Kirn), Marko Sančanin, Milorad Stajčić, Bruna Tomšić i Željko Zorica. Uz prijedloge, izložba predstavlja i izbor dokumentacijskog materijala iz povijesti spomen-područja, iz prethodnih pokušaja njegove aktualizacije te dokumentacijski video Opasno je zadržavati se u krugu spomenika autora Martina Beroša iz KOME – Kolektiv za medijsku edukaciju. Uz dokumentacijsku izložbu, koja ostaje otvorena do 24. studenog, najavljena je diskusija koja će se održati u srijedu, 21. studenog u 18 sati u Galeriji.

Projekt se realizira u sklopu projekta WHW-a Početi najbolje što se može (Kako govorimo o fašizmu?) koji podržava program Kultura 2007-2013 Europske Unije.

Izvor: WHW

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.11.2012

VEZANE VIJESTI

Kako misliti spomenik revoluciji?

Izložba-akcija Jučer sutra kustosice Vesne Vuković bavi se memorijalima kao društvenim prostorom.

Jučer sutra

Jučer sutra je izložba idejnih prijedloga za spomenik na Petrovoj gori i diskusija.