Zajedničko polazište i semantički prostor | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Zajedničko polazište i semantički prostor

Umjetnički kolektiv iz Leipziga Elli Kuruş i zagrebački skupina Glečeri ispitat će umjetničke, performativne i kustoske strategije za ponovno uspostavljanje načina korištenja pojma "mi".

13.06.2016 , Zagreb - Goethe-Institut Kroatien
  • A
  • +
  • -

Lecture performance "Pedagogija kolektivne inteligencije” održava se kao dio InterCity/SwitchCity projekta u Goethe-Institutu Kroatien, 13. lipnja u 20 sati.

Umjetnički kolektiv iz Leipziga Elli Kuruş i zagrebački skupina Glečeri u dvosatnom će interdisciplinarnom performansu, uz kustosice Kristinu Semenovu i Leu Vene, ispitati umjetničke, performativne i kustoske strategije za ponovno uspostavljanje načina korištenja pojma "mi". Kao zajedničko polazište i semantički prostor za povlačenje pritom služi ideja "kolektivne inteligencije": polazeći od nje bezprostornost pojma "mi" umjetnički se nanovo interpretira, perspektiva mu se pomiče, ironički se propituje i njime se poigrava dok se nanovo ne pojave pozicije govornika koje su pritom stavljene u igru kao polazni materijal za komunikaciju kreativnih političkih praksi.

"Mreža komunikacijskih kanala, superorganizam, inteligencija jata – što znači pojam „mi“ u današnjem svijetu, u kojem digitalne promjene stvaraju nove oblike kolektivnoga? Jesu li predodžbe o kolektivnom subjektu koji ima moć oblikovanja nepovratno nadiđene u kontekstu društva koje je spremno svakom  komunikativnom poticaju prije svega pripisati sistemski komfornu funkciju, u smislu neoliberalne hegemonije?", poziv je na događaj.

Intercity / Switchcity je trogodišnja razmjena strukturirana u više slojeva, a koja omogućuje različite točke susreta između Leipziga i Zagreba te na različite načine formira veze između kulturnih radnika, kustosa i umjetnika. Cilj projekta je stvoriti snažan i dugotrajni odnos između dva grada i njihovih umjetničkih scena usmjeravajući se na suradnički kustoski i umjetnički rad.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.06.2016