Zajedničko promišljanje okoline | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Zajedničko promišljanje okoline

Izložba Hrvatski krajolik – poravnavanja povijesti na imaginarnom horizontu definira hrvatsku političku, kulturnu, gospdarsku i materijalnu realnost.

18.11.2014 - 06.12.2014 , Zagreb - Institut za suvremenu umjetnost

Apsurdi, tegobe, težine, problemi, nedaće, borbe, pokušaji, napori, pretencioznosti, kič, bedastoće, površnosti, preživljavanje, lakoća, humor i sva ostala čuda hrvatske stvarnosti ocrtana su kroz radove umjetnika i izloženu dokumentaciju, na ovoj izložbi koja opisuje Hrvatsku i govore upravo o onome o čemu govori skupina autora zajedno. Postav izložbe nudi jednu ravnu, horizontalnu liniju prisilnog poravnavanja nespojivih elemenata koji definiraju kulturnu, političku, gospodarsku i materijalnu realnost Hrvatske.

Ana Kovačić i Sanja Sekelj izabrale su radove za izložbu između prijedloga pristiglih na otvoreni poziv predlagačima, slijedeći kriterij neposrednog odgovora rada na postavljena pitanja i prema prostornim i tehničkim mogućnostima i zahtjevima. Kustosi su tome dodali i neke od svojih prijedloga. Rezultat je svojevrsni hrvatski horizont, ujednačeni niz kolektivnih komentara, prikaza, kritike i razmišljanja o vrijednosnom, kulturnom, društvenom, političkom, hijerarhijskom, asimilacijskom i simplifikacijskom horizontu okoline u kojoj živimo. Kustos projekta Lorenzo Fusi predložio je stvaranje okvira oblikovanog postavom, o čijem se sadržaju odlučivalo zajednički. Izložba je poziv na razmišljanje o skupu pitanja, kao što su stvaranje imidža, identitet, nacionalizam, kolektivna amnezija i njezino psihičko uklanjanje, industrija ugostiteljstva, retoričke trope i klišeji.

Izlagači i autori dokumentacije su Željko Badurina, Dino Bičanić, Tomislav Brajnović, Hrvoslava Brkušić i Igor Bezinović, Eric del Castillo, Marijan Crtalić, Fokus grupa, Lorenzo Fusi, Sanja Horvatinčić, Hrvatska turistička zajednica, Siniša Labrović, Letricija Linardić, Antun Maračić, Marko Marković, Mario Matoković, Bojan Mrđenović, Pan Am Airways, Renata Poljak, Petar Popijač, Rajko Radovanović, Ivana Rončević, Neli Ružić, Davor Sanvincenti, Gasper Sopi, Saša Šimpraga, Noel Šuran, Ivan Tudek, Sandra Vitaljić i Ana Zubak.

Na dan otvorenja izložbe u 19 sati bit će održan razgovor s kustosom Lorenzom Fusijem i kustosicama Anom Kovačić i Sanjom Sekelj. U četvrtak 27. studenog u 18 sati Sanja Horvatinčić (IPU) predstavit će istraživanja spomenika NOB-u, dok će u subotu 29. studenog u 18 sati Fokus grupa predstaviti svoj rad. U utorak 2. prosinca u 18 sati Gerda Riechert predstavit će knjige Glamour, Sisters i Second Hand.

Izložba će biti otvorena u Institutu za suvremenu umjetnost od 18. studenog do 6. prosinca.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 17.11.2014