Zajedništvo u posvećenosti dokumentarnom | kulturpunkt

Zajedništvo u posvećenosti dokumentarnom

Uz šaroliku selekciju filmova te popratni diskurzivni program, opatijski Liburnia Film Festival obilježava okruglo dvadeseto izdanje.

Pripremila: Hana Sirovica

FOTO: Liburnia Film Festival

  • A
  • +
  • -

Najstarija hrvatska manifestacija posvećena dokumentarnom filmu, Liburnia Film Festival, svoje dvadeseto izdanje započet će 24. kolovoza uz projekcije i popratni program koji nastavljaju tradiciju festivala svojom usmjerenošću na jačanje vidljivosti recentne domaće dokumentarne produkcije.

Festival koji će se održati u Opatiji otvara projekcija Mlungu   Bijeli Kralj redatelja Davida Lušičića, filma koji prati izlazak na slobodu i suočavanje s prošlošću riječkog pomorca uhićenog zbog šverca kokaina. U prvoj festivalskoj večeri prikazat će se i kratki filmovi Nokturno Silvije Bumbak te In medias res Ane Klepo, kao i srednjemetražni Zaželi Marija Papića koji prati sudionice istoimenog projekta zapošljavanja žena u Hrvatskoj. Ostali filmovi koji konkuriraju za festivalske nagrade – a ukupno ih je ove godine 19 – prikazat će se na Ljetnoj pozornici od srijede do subote 27. kolovoza, a među njima se nalazi osam dokumentaraca koji imaju svjetsku ili hrvatsku premijeru.

Ovogodišnja službena konkurencija predstavit će niz filmova koji preispituju kulturno i društveno nasljeđe jugoslavenskog modernizma. Hrvatskog narodnog preporoda Gorana Devića prati današnji život naselja koje je u Jugoslaviji izgrađeno za radnike Željezare Sisak, dok se film Novo kino Buje Alessia Bozzera polazeći od kinodvorane koja je 1950. izgrađena u malom istarskom gradiću bavi potencijalima kinoprikazivaštva i dijeljenog filmskog iskustva kao prostora izgradnje zajedništva. Odnos prema umjetničkom nasljeđu razvija film Diptih: Iz ljubavi u ljubav Vlaste Delimar u kojem autorica preispituje proteklih 40 godina vlastitog rada. Šarolika selekcija filmova u službenoj konkurenciji obuhvaća filmove koji na različite načine pristupaju dokumentarnom rodu, a potpisuju ih autori i autorice različitih generacija: Mladen Ivanović, Stefano Obino, Vedrana Pribačić, Silvestar Kolbas, Bojan Gagić, Mia Martinović, Hana Stojaković i Silvano Drpić, Lucija Brkić, Davor Sanvicenti, Katarina Lukec, Toma Zidić i Sara Alavanić.

Izvan službene konkurencije, Liburnia će prikazati niz filmova nastalih u produkciji Restarta, kao i trinaest filmova u sklopu programa Regionale, koji je posvećen autorima i autoricama iz područja koje festival naziva svojom regijom, a čine ju Istarska, Ličko-senjska i Primorsko-goranska županija.

Off program festivala uključuje razgovore o dokumentarnom filmu. Tijekom trajanja festivala, stvaralačke ekipe čiji se radovi prikazuju u službenoj konkurenciji dan nakon projekcija gostovat će na Piću s autorom u Caffe baru Eugenian. U subotu, 27. kolovoza u Vili Antonio LFF u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela održava se tribina Fair pay i radni uvjeti u kulturi, a dan poslije na istom mjestu redatelj Srđan Kovačević održat će case study prošlogodišnjeg LFF-ovog pobjedničkog filma Tvornice radnicima.

Novost u ovogodišnjem programu predstavlja i nagrada kritičara_ke, koju LFF uvodi u suradnji s riječkim Art-kinom. Nagrada nosi naziv prema prerano preminulom filmskom kritičaru, redovitom suradniku i pratitelju LFF-a, Opatijcu Draganu Rubeši. Svake godine drugi filmski kritičar ili kritičarka dodijelit će nagradu, a ove godine o njoj će odlučiti Iva Rosandić, dobitnica nagrade Vladimir Vuković Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolju mladu kritičarku u 2020. godini.

Sav popratni program LFF-a, kao i razgovorni i obrazovni, za sve zainteresirane je besplatan. Oni koji žele gledati filmove u konkurenciji za nagradu na Ljetnoj pozornici Opatija morat će izdvojiti 40 kuna za festivalsku i 20 za dnevnu ulaznicu. Festival traje do nedjelje, 28. kolovoza.

Više detalja i raspored programa dostupno je na festivalskim stranicama.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 23.08.2022

VEZANE VIJESTI

Širenje područja filma

Piše: Iva Rosandić
Razvoj autorskog dokumentarca u Hrvatskoj mnogo duguje temeljima usađenima duboko u alternativnu kulturu i nezavisnu kulturnu scenu devedesetih.

Posvećenost cjelovitom dokumentarizmu

Pripremila: Martina Kontošić

Liburnia Film Festival i nakon devetnaest godina dosljedno ulaže u sistematičan pristup distribuciji i promociji domaćeg dokumentarnog filma.

Dokumentarizam bez zadrške

Piše: Hana Sirovica
Ovogodišnje izdanje Liburnia Film Festivala uključuje velik broj studentskih i kinoklupskih produkcija, kao i filmove nastale u neformalnim programima filmskog obrazovanja.