Zajedno | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Zajedno

Na natječaj u okviru festivala "Drugarice" mogu se prijaviti mlade umjetnice, teoretičarke i stručnjakinje za različita područja kulture iz zemalja regije.

ROK: 20.05.2021
  • A
  • +
  • -

Udruga NOVA Centar za feminističku kulturu i Institut za savremenu umjetnost (NVU) objavljuju poziv za sudjelovanje na natječaj za interdiciplinarni umjetnički odgovor na temu "zajedno", shvaćenu kao format otpora, međusobne brige, stvaralačkih potencijala i kao polje razmjene, zaštite, rituala i solidarnosti. Ova tema, koja istražuje različite prostore kolektivnog prisustva, pozicije i kretanja u kojima se sadržaj dijeli, može se odnositi na ideju, prostor, otpor, eksperiment, utjehu, zaštitu, viziju i osvajanje.

Poziv se odvija u okviru online festivala Drugarice – žene i ženski kolektivi na postjugoslovenskoj kulturnoj sceni, koji će biti održan u prvom tjednu lipnja 2021. godine.

Nakon nestanka Jugoslavije i propasti ideje koja ju je držala na okupu, od početka 90-tih godina prošlog stoljeća na postjugoslovenskom prostoru dolazi do retradicionalizacije i repatrijahralizacije u većini postjugoslovenskih država. Poratne i tranzicione okolnosti brutalno se reflektiraju na društvenu poziciju žena: u sveopćoj podjeli plijena, proizvodnji izoliranijh, na nacional-istorijskim mitovima utemeljenih zajednica u kojima nema mjesta progresivnim politikama i kulturi, za one koji teže slobodama i novim povezivanjima jedina opcija postaju alternativne i nezavisne projekcije društva. Festival Drugarice u tom kontekstu preispituje: iz kakvih okolnosti su nastale ženske zajednice u kulturi (organizacije civilnog društva, neformalne grupe, inicijative, platforme, stručni i umjetnički kolektivi)? Koji su njihovi zajednički ciljevi i točke koje ih povezuju? Kakav je njihov realan doprinos i otklon od postojećih društvenih i kulturnih praksi? 

Na natječaj se mogu pojedinačno ili grupno prijaviti umjetnice, teoretičarke i stručnjakinje za različita područja kulture zamalja regije, do 30 godina starosti. Prihvatljivi su radovi u različitim medijima koji mogu da se primijene na onlajn format (video, performans, performans predavanje, tekstualne prakse, animacija, ...). Odabrani umjetnički odgovor bit će nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 400 EUR, a izabrani radovi bit će predstavljeni na online platformi tijekom trajanja festivala. Predlozi se šalju putem maila.  

Rok za slanje radova je 20. svibanj.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 20.04.2021