Zajedno možemo više! | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Zajedno možemo više!

Slogani o toleranciji i ljudskim pravima učenika Gospodarske škole Varaždin i Andrije Aračića iz Imotskog pobijedili su na natjecanju EU projekta LADDER.

Piše: Martina Domladovac

Foto: Slogan Competition / youtube screenshot

  • A
  • +
  • -

Na natjecanju EU projekta LADDER čiji cilj je bio iznjedriti slogane o važnosti razvoja i ljudskih prava, pobijedili su radovi učenika 4. razreda Gospodarske škole Varaždin i Andrije Aračića, učenika sedmog razreda Osnovne škole Stjepan Radić u Imotskom.

Anamarija Žuliček, Ena Anđel, Dalija Poustecki, Danica Štriga, Monika Kuzmić, Filip Hadrović, Martina Končevski i Jelena Buden, uz vodstvo profesorica Ive Barić i Nataše Roginek snimili su video Don’t let your eyes cover your heart with judgement (Ne dozvoli da ti ono što tvoje oči vide prekrije srce osudom). Svojim uratkom u kojem stoji živimo u svijetu punom različitih ljudi, jeste li sigurni da vaše oči vide ispravno? poručili su da je potrebno nadići društveno nametnute predrasude kako bismo iza njih vidjeli pravu osobu. 

Među najboljih pet slogana natjecanja, na koje je prijavljeno više od sedamsto pedeset uradaka, odabran je i crtež trinaestogodišnjeg Andrije Aračića s porukom Different religions, languages, skin colours; but we all belong to one human journey. Together we achieve more! 

Natjecanje je dio trogodišnjeg projekta LADDER, i njime se želi potaknuti interes i podići svijest javnosti o razvojnim temama kao što su tolerancija, migracije, borba protiv siromaštva, interkulturalizam, očuvanje okoliša, štednja energije i obnovljivi izvori energije, recikliranje, organski uzgojena hrana, Europsko građanstvo, održivost te uloga mladih u razvoju. Jedan od ciljeva projekta LADDER - Local Authorities as Drivers for Development Education and Raising awareness, kojeg koordinira ALDA - Europsko udruženja agencija lokalne demokracije, upravo je podizanje razine svijesti javnosti o razvojnim temama. U sklopu projekta i tijekom događaja projektnih partnera promovirat će se i svih pet pobjedničkih slogana.

Treba spomenuti i da su na natjecanju sudjelovale 293 škole iz 17 zemalja, a od 34 najbolja izdvojena slogana, čak ih je 13 iz Hrvatske. Izdvojene uratke možete potražiti ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 18.02.2016

VEZANE VIJESTI

Tolerancija i prihvaćanje odgovornosti

Pripremila: Martina Domladovac

Forum za slobodu odgoja dodijelio je nagrade za učeničke radove koji obrađuju ključne probleme današnje generacije mladih i njihovu viziju budućnosti.

Kreiranje novih mehanizama

Piše: Matija Mrakovčić
Forum za slobodu odgoja izdao je priručnik o tome kako s učenicima razgovarati o izbjegličkoj krizi, a Institut za razvoj obrazovanja založio se za pristup izbjeglica visokom obrazovanju.

Za mlade to zemlja nije

Piše: Luka Ostojić
Predviđanje budućnosti društva nije zahvalan zadatak, pogotovo na našim prostorima gdje je čovjek tijekom svog života mogao živjeti u šest različitih država bez da napusti kuću.