Zalog za razvoj medija | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Zalog za razvoj medija

Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji s Norveškim institutom za novinarstvo osnovalo je Centar za razvoj medija.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: torange.biz

  • A
  • +
  • -

Nakon Centra za zaštitu slobode izražavanja, osnovanog prošle godine kao svojevrsna kontaktna točke za pravnu pomoć novinarima članovima HND-a, u listopadu s radom započinje i Centar za razvoj medija. Ovaj će centar novinarima, urednicima i fotoreporterima omogućiti stručna usavršavanja i tematske radionice, kao i - što se u posljednje vrijeme, s obzirom na to da je u razdoblju od 2008. do 2015. godine 3604 novinara i novinarki ušlo u evidenciju nezaposlenih, pokazuje sve nužnije - konzultantsku potporu za apliciranje na natječaje za financiranje novinarskih inicijativa.

Centar će s radom će započeti 24. listopada, uvodnom konferencijom na kojoj gostuju Eivind Lid, izvršni direktor Norveškog instituta za novinarstvo, Katrine Strøm, članica Odbora Norveškog novinarskog društva, te Frode Rekve, norveški novinar s dugogodišnjim iskustvom rada medijima. Potom će, 25. i 26. listopada, norveški fotoreporter Jon Terje Hellgren Hansen održati dvodnevni trening "Kako pametnim telefonom napraviti visokokvalitetan prilog za web stranice”, a trećeg dana, 27. listopada, Kjell Nyhuus iz Norveškog novinarskog društva s novinarima i novinarkama će raditi na pitanju etike u novinarstvu, odnosno na “sistemskom reagiranju protiv neetičnosti kroz primjer norveškog mehanizma”. 

Zainteresirani za treninge, na kojim se predviđa sudjelovanje do 20 novinarki i novinara, mogu se prijaviti Hrvatskom novinarskom društvu putem elektroničke pošte, a detaljan raspored događanja u skoro će vrijeme biti dostupan putem mrežnih stranica, kao i najave budućih aktivnosti novoosnovanog Centra za razvoj medija. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.09.2016

VEZANE VIJESTI

Upute za odgovorno i smisleno izvještavanje

Piše: Vatroslav Miloš
Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Feministički kolektiv fAKTIV pozvao je medije da odgovorno izvještavaju o nasilju nad ženama tijekom cijele godine.

U šumi informacija

Piše: Matija Mrakovčić
Čitatelji manje vjeruju novinskim tekstovima koji kao izvore navode društvene mreže. Nedavno je objavljena verzija priručnika na BHS jezicima za verifikaciju takvih informacija.

Javna televizija kao izborna nagrada

Piše: Martina Domladovac
Misija međunarodnih novinarskih udruga i organizacija za zaštitu slobode izražavanja objavila je izvještaj o stanju u hrvatskom novinarstvu i političkim pritiscima medija.