Zamagljene granice realnog i virtualnog | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Zamagljene granice realnog i virtualnog

Izložba Bliski odnosi, velike udaljenosti i nove tehnologije Lare Tabet i Rande Mirza bavi se romantičnim odnosima i seksualnom željom u vremenu digitalnih komunikacija.

15.01.2018 - 26.01.2018 , Split - Kocka

Beirut Home Surveillance, Lara Tabet

  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 15. siječnja u galeriji kluba Kocka, u Domu mladih u Splitu, s početkom u 20 sati otvara se izložba Bliski odnosi, velike udaljenosti i nove tehnologije. Izloženi foto i video radovi djela su libanonskih umjetnica Lare Tabet i Rande Mirza, a bave se romantičnim odnosima i seksualnom željom između dvije žene u vrijeme digitalnih komunikacija i visoko razvijene vizualne kulture.

Radovi Lare Tabet Kodirana veza i Nadzor doma u Bejrutu, nastali u suradnji s njenim partnericama, tematiziraju bliske odnose, prostornu razdvojenost i nove tehnologije u vrijeme koje obilježava visok stupanj vizualne kulture.  Autorice koriste suvremene tehnologije digitalne komunikacije i nadzora u funkciji osobnih, intimnih i romantičnih narativa. Privatni prostori doma kao i sama tijela involviranih subjekata, ponekad i na granici pornografije, zabilježeni u virtualnosti komunikacijskih kanala svojim izlaganjem u galerijskom kontekstu suprotstavljaju privatnost intimnih odnosa s javnim i kolektivnim koji karakteriziraju suvremenu vizualnu kulturu baziranu na slici i digitalnim tehnologijama.

Ta suvremena vizualna kultura briše jasne granice virtualnog i realnog, te kao što je utvrdio teoretičar vizualnog Nikolas Mirzoeff naša tijela su istovremeno na mreži i u stvarnom svijetu. Vizualno tako postaje mjesto društvenih interakcija i identitetskih realizacija, kako po pitanju klase, roda, seksualnosti i drugih radikalnih identitetskih odrednica. Kako se u tom svijetu razvijaju romantični odnosi i seksualne želje između dvije žene, koliko sam medij svojom estetikom definira te odnose i sjećanje na iste teme su koje Lara Tabet istražuje u svom radu. 

Izložba je realizirana u sklopu programa qIZLOŽBE koji provodi queerANarchive, kolektiv  za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. Razgledati se može do 26. siječnja, radnim danima u terminima od 20 do 24 sata.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 12.01.2018