Zanimljivo, dinamično, nepredvidljivo | kulturpunkt

Kulturoskop Školica

<

Zanimljivo, dinamično, nepredvidljivo

Nakon 14 godina provedenih kao ne pretjerano razglašena, no ipak živa i aktivna scena, hrvatska slam poezija krenula je korak naprijed.

Piše: Ivor Kruljac

FOTO: Mladen Pobi / Močvara

  • A
  • +
  • -

Krenite uz rijeku Savu prema Čvari, vidjet ćete gdje su drugari Slameri, pjesnici pravi!

Udruga DADAnti iz Splita, u suradnji s Udruženjem za razvoj kulture (URK) iz Zagreba, organizirala je prvo Prvenstvo Hrvatske u slam poeziji, koje se 28. lipnja održalo u klubu Močvara, u sklopu KUM-a (Kazalište u Močvari). Netko je jednom izjavio: "Natjecanje je najbolja prilika koju će umjetnik dobiti. Nema ništa za izgubiti, ali ima priliku puno osvojiti". Iako slamerima nije toliko bitna kompetitivnost i dokazivanje, ipak, vjerojatno su poželjeli osvojiti glavnu nagradu: dvodnevno putovanje u Estoniju gdje će se u studenome u grad Tartuu održati Europsko prvenstvo u slam poeziji. Dio puta će financirati udruga DADAnti, a dio organizatori prvenstva.

Večer poezije započela je u 20.30, a nastupilo je 17 pjesnika, koji su osim iz Zagreba, dolazili i iz Splita, Pule, Siska. Program je vodio svestrani kazališni i filmski redatelj Mario Kovač koji se također bavi slam poezijom. Šest sudaca, tri iz stručnog žirija, a tri nasumično odabrana iz publike, ocjenama od 1 do 10 ocjenjivali su natjecatelje, koncentrirajući se na njihovu duhovitost, nastup i pjesnički izričaj. S obzirom da će na prvenstvu umjetnici tekst morati znati napamet, oni koji su čitali ocjenjivani su od 1 do 9. 

Nastupi su bili dobri i zanimljivi, što ni ne čudi, s obzirom da je slam poezija - za razliku od "klasične", uknjižene poezije (iako, dakako, postoje i zbirke slam poezije) - namijenjena upravo izvođenju. Osim recitiranja teksta i oponašanja zvukova, dramatskih stanaka i malo glume, našlo se tu i rekvizita kao što su boksačke rukavice, žvakaće, čak i prijatelji. Teme pjesama bile su raznorazni aspekti ljudske prirode, kao što su ljubav, religija, politika, društvo i tomu slično. Osim domišljatih tekstova, kao što su: "Kurva je kasnila kao menstruacija vampirove supruge", iz olovke Vida Jeraja, posebnu atmosferu je unijela i sama publika. Aleksandra Mandić, pjesnikinja iz Pule koja je te večeri također nastupila, najbolje je objasnila kako publika djeluje i po čemu se njihovo ponašanje razlikuje od publike na klasičnim večerima poezije. "Klasična poezija je interpretirana na način da ljudi sjede u tišini, pozorno slušaju dok pjesnici čitaju bez ikakve ekspresije. Ja sebe u tome ne vidim i teško bi mi bilo tako nekog slušati. Meni je puno draže kad se smijem, kad se ježim i kad se zgražam", rekla nam je Aleksandra, objasnivši svoje stajalište, koje, čini se, dijeli i publika. Publika se smijala, katkad čak i dobacivala, ali uvijek izražavala svoje iskrene emocije. Baš poput samih pjesnika u svojim pjesmama.

Potom su se glavni suci povukli kako bi zbrojili bodove i donijeli konačnu odluku, a bilo je jasno da će odluka pasti na jednog od dva favorita: Željka Barišića ili Pokojnog Đinđića, obojica osvojivši 49 bodova. Za to vrijeme, dosade nije moglo biti uz glazbene nastupe Brune Tomašića, znanijeg kao Anđa iz legendarne "Noćne more Željka Malnara", koji je otpjevao par poletnih pop pjesama, kao i uz Ilirijana Bajramija, koji je na dašak ponekog haikua okupljenih slamera, pridodao repertoar prepjeva tema iz animea i azijskih pop pjesama.  

Odluka o pobjedniku je ubrzo donesena i to na temelju dodatnih bodova članova žirija čije ocjene, u gužvi tijekom javnog glasanja, nisu bile primijećene zbog njihove udaljenosti od pozornice. Krenulo se od posljednjeg mjesta prema prvima, a svaki je pjesnik bio prozvan na pozornicu gdje je imao priliku nešto reći ili izrecitirati još jednu pjesmu, ovaj put bez vremenskog ograničenja od pet minuta. Malo po malo, došlo se do prvog mjesta koje je zauzeo Željko Barišić. Drugo mjesto osvojio je Pokojni Đinđić, odnosno Dean Indžić, a treće Siniša Matasović. Obojica su dobili set zbirki pjesama slam poezije koje im je poklonila udruga DADAnti.

"Pohvaljujem sve natjecatelje i nadam se da ću dobro predstavljati Hrvatsku u Estoniji", rekao je Barišić na pozornici prije nego je još jednom, ovaj put pred kamerom za Estoniju ponovio svoj nastup, uz još glasnije ovacije gledatelja. "Super se osjećam. Drago mi je koliko je bilo publike. To je dokaz da slam živi", dodao je Barišić. Iako je večer poezije završila, nije i zabava uz Bajramija, Anđu, te kasnije i bend Moskau, koji je idućih par sati održavao atmosferu. "Bila je hrpa neslužbenih prvenstava, ali ovo je prvo službeno. Problem je što su ekipe u Hrvatskoj bile odvojene, tipa na sjever države, pa jug i tako dalje", odgovorio je Mario Kovač na pitanje kako to da se državno prvenstvo održalo tek nakon 14 godina. "Onda smo konačno ovaj put sjeli zajedno s ljudima iz DADAnti-ja i dogovorili današnje prvenstvo", objasnio je Kovač.

Nadamo se da će se i iduće godine održati državno prvenstvo u slam poeziji i time omogućiti nastup, ali i zbližavanje svih pjesnika i ljubitelja ove zanimljive, dinamične i nepredvidljive vrste poezije.

Autor članka je maturant Prirodoslovne škole Vladimir Prelog iz Zagreba i sudjelovao je u radionici koju su u sklopu Akcije kulture! 12. svibnja 2015. godine u Tehničkom muzeju održali članovi uredništva Kulturpunkta.  

                                                                                                                                          

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.07.2015