Zaokruživanje rada i otvaranje novih polja | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Zaokruživanje rada i otvaranje novih polja

Napiši scenarij prvi je hrvatski scenaristički priručnik, nastao u okviru djelatnosti edukativne platforme Palunko pri Hrvatskom filmskom savezu.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: Palunko

  • A
  • +
  • -

Scenaristička škola je dvosemestralni obrazovni program scenarističke teorije u organizaciji projekta Palunko pri Hrvatskom filmskom savezu. Program obuhvaća temeljna znanja scenarističkog zanata kroz predavanja, vježbe i iščitavanje ključne literature izdane u posljednjih 30-ak godina, a glavni su predavači škole Jasmina Kallay i Uroš Živanović. 

Jasmina Kallay, scenaristica i spisateljica, doktorandica Sveučilišta u Dublinu, autorica je prvog scenarističkog priručnika na hrvatskom jeziku, Napiši scenarij, prvi put predstavljenog u programu aktualnog Zagreb film festivala. Također, jedna je od inicijatorica i osnivačica Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID), prve strukovne udruge takvog tipa u Hrvatskoj, koja je počela djelovati ove godine. Jedino do sada objavljeno izvorno domaće djelo posvećeno pitanjima scenaristike jest knjiga Scenarij – što i kako Branka Belana iz 1960. godine. Napiši scenarij napisan je s namjerom da unaprijedi ovu zanemarenu nišu hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva.

Pritom, ova knjiga nije jednokratni događaj već je dio šireg, multimedijalnog projekta u tiskanoj i elektroničkoj formi te online-ekstenziji u obliku videolekcija, istaknuli su u Palunku. Na taj način, Palunko sve svoje dosadašnje aktivnosti, kojima se kontinuirano bavi od 2003. godine, objedinjuje u jedan krovni programski koncept posvećen izvaninstitucionalnom i cjeloživotnom teoretskom obrazovanju za scenariste u području filma, televizije, interneta, transmedije i videoigara.

Urednik priručnika i projekta je Uroš Živanović, voditelj Palunka, a novi vizualni identitet i oblikovanje priručnika potpisuje Dario DevićUz njih, na priručniku su radili i Nikica Gilić, Jelena Paljan i Jasna Žmak (recenzenti), Mirjana Ladović (lektorica), Lana Brčić (stručna suradnica za terminologiju) te Diana Nenadić (nakladnica).

Istovremeno s promocijom knjige, na ZFF-u je prikazan kratkometražni igrani film Minjonja njanjonja redatelja i scenarista Josipa Lukića, nastao u sklopu projekta Palunko, a u koprodukciji Hrvatskog filmskog saveza, Blank_filmskog inkubatora i Kino kluba Split. Minjonja njanjonja je scenarij kojim je Josip Lukić pobijedio na Palunkovom natječaju 2014. godine, te posljednji u seriji Palunkovih filmova kojim zaokružuju prvih dvanaest godina rada.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.11.2015

VEZANE VIJESTI

Ujedinjeni scenaristi i dramatičari!

U sklopu DHF-a bit će predstavljeno prvo hrvatsko strukovno udruženje scenarista i dramatičara.

Smotra debitantskog autorskog filma

U sklopu Zagreb Film Festivala, od 20. do 27. listopada, po jedanaesti će put biti održana scenaristička radionica Palunko Hrvatskog filmskog saveza.

Ljetna škola pisanja u suradnji s Palunkom

Scenaristički projekt Palunko i Centar za kreativno pisanje iz Zagreba pozivaju sve zainteresirane na Ljetni scenaristički natječaj.