Zaronite u arhiv! | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Zaronite u arhiv!

Eurokazov digitalni arhiv sadrži snimke televizijskih kronika i ostalih emisija nastalih u vrijeme održavanja festivala od 1987. do danas.

  • A
  • +
  • -

"Osim te prve godine, kada su kamere za vrijeme Univerzijade bile zauzete na sportskim terenima tako da, osim dva intervjua i jednoga spota, ne postoje snimke predstava, svih ostalih godina Hrvatska televizija redovito je pratila festival i bilježila nastupe umjetnika i ostala događanja", piše direktorica festivala Gordan Vnuk

Eurokazov digitalni arhiv tako sadrži višesatne kronike s početaka Eurokaza do kraćih emisija, najava, intervjua u kasnijim godinama. 

"HRT nam je ostavio bogatu festivalsku dokumentarnu građu koja prati razvoj novoga kazališta u Europi i svijetu", kaže Vnuk i dodaje: "Većina te građe, posebice prvih desetak godina, ostala je sačuvana zahvaljujući mome tati Valentu Vnuku, koji je strpljivo sjedio kod kuće i snimao na kućni video sve emisije o Eurokazu. Naime, te snimke ne postoje u arhivi HRT-a; one su izbrisane ili presnimljene, najvjerojatnije za vrijeme rata".

Međunarodni festival novog kazališta Eurokaz održava se svake godine u Zagrebu u drugoj polovici lipnja. Nakon prvog Eurokaza koji je održan 1987. kao dio kulturnog programa Univerzijade, festival postaje redovnom godišnjom manifestacijom. Na njemu su nastupili brojni umjetnici i kazališta iz cijeloga svijeta i smatra se najznačajnijim kazališnim događajem u ovom dijelu Europe.

Eurokaz nije žanrovski ograničen. Na njemu su zastupljeni kazalište, ples, performans i ostale srodne umjetnosti. Programski koncept naglašava inovaciju i impulse koji mijenjaju perceptivne običaje i sudjeluju u stvaranju novih kazališnih jezika. Dijelovi programa često su posvećeni određenim temama koje se bave važnim teatarskim fenomenima kao npr. ikonoklastičko kazalište, post-mainstream, body art, nova dramaturgija, vertikalni multikulturalizam, novi cirkus, teatar i susjedstvo, kazališni konzervativizam, teatar intime, nove forme političkog kazališta, teatar i smrt, te mnoge druge. Ponekad teme odražavaju kazališnu i plesnu situaciju u nekim teatarski zanimljivim geografskim područjima (novo talijansko kazalište, suvremeni ples u Africi, Latinskoj Americi, Japanu, tradicionalno kazalište Azije, nova generacija francuskih redatelja, tehnološki teatar Zapadne američke obale, itd).

Ove godine Eurokaz se održava od 26. lipnja do 3. srpnja u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu mladih. 

Izvor: Eurokaz

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 11.06.2013