Zastarjele tehnologije budućnosti | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Zastarjele tehnologije budućnosti

 

Sudionici radionice Interactivos?'12 u Ljubljani zastarjele će tehnologije iskoristiti kao materijal za nova subverzivna tehnološka rješenja. 

 

  • A
  • +
  • -

Ljudmila, ljubljanski digitalni Medialab, u suradnji sa Švicarskim udruženjem za mehatroničku umjetnost (SGMK) iz Züricha i Medialab-Prado iz Madrida, poziva umjetnike, istraživače i tehnologe na sudjelovanje u kolaborativnoj radionici izrade novih tehnoloških prototipa Interactivos?’12: Obsolete Technologies of the Future. Radionica će biti održana od 5. do 15. rujna u Ljubljani, a svi zainteresirani dobrodošli su svoje projekte prijaviti do 8. lipnja. 

Ljubljansko izdanje projekta Interactivos?'12 bit će posvećeno istraživanju potencijala zastarjelih tehnologija u budućnosti, što znači da će sudionici i predavači pokušati ponovno promisliti kvalitete premašenih tehnologija te osmisliti načine za njihovu dugotrajnu i održivu upotrebu u okviru okoliša budućnosti. Na radionici Interactivos?'12 sudionici će biti poticani konstruirati prototipove uređaja korisnih u području umjetnosti i novih tehnologija. 

Voditelji projekta Luka Frelih (voditelj Ljudmile, umjetnik i programer), Ida Hiršenfelder (kritičarka), Chris Sugrue (umjetnik i programer) i Yago Torroja (stručnjak za hardware i elektroniku) na ovu radionicu žele privući dizajnere, umjetnike, inženjere, programere, sociologe, arhitekte, urbaniste, nastavnike, psihologe ili novinare koji se bave potencijalima tehnoloških rješenja na estetskoj i praktičnoj razini. Smatrajući da tehnologija ne zastarijeva isključivo zbog pragmatičnih razloga, već i zbog ekonomskih i političkih silnica, na ovoj će se radionici poticati ostvarenja koja razvoj smještaju u kontekst nestajanja prirodnih resursa i promjenu urbanih prostora. 

Pod motom da pogled u prošlost omogućava bolji uvid u razumijevanje tehnološkog progresa i njegove uloge u promociji aktualnih modusa ljudskog ponašanja, na radionici će se kroz umjetnička djela, inovativne instalacije i kolaborativne prakse, redefinirati načini na koje koristimo tehnologiju u svakodnevnom životu. Projekti koji će biti razvijani na ljubljanskom međunarodnom susretu umjetnika i istraživača propitivat će mogućnosti medijskog hakiranja, izokretanja automatizama društvenog ponašanja te konstrukciju novih oblika povezivanja i umrežavanja koji su autonomni s obzirom na postojeću korporativnu dominaciju.  

Radionica će biti organizirana s obzirom na projekte koji predlažu različitu uporabu postojećih urbanih i tehnoloških infrastruktura, promišljaju zastarjele tehnologije, recikliraju kompjutore i IT otpad te omogućuju interakciju ljudi i tehnologije kako bi se provocirali novi načini percipiranja vizualne i materijalne okoline i stimulirala nova estetska iskustva. Organizatori su posebno zainteresirani u Interactivos?'12 uključiti projekte koji promoviraju suradnju open source zajednica i kolektivnih načina ponašanja te povezuju podatke, fizički utjelovljuju tijek informacija i koriste otvorene baze podataka. Stoga ako se u svom radu bavite konstrukcijom interaktivnih, responzivnih i generativnih instalacija, participativnim, gestikularnim performansom, vizualizacijom pokretnih slika, projekcijama i hologramima ili programiranjem besplatnih i otvorenih sustava, ne propustite se prijaviti na rujanski susret u Ljubljani.

Više informacija, obrazac za prijavu i kontakti za daljnje upite dostupni su ovdje.

KP / Interactivos?'12

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 24.05.2012