Zaštita u vakuumu | kulturpunkt

Zaštita u vakuumu

Hotel Maestral, jedan od posljednjih očuvanih objekata kasnog modernizma, ostao je bez statusa zaštićenog kulturnog dobra, a Ministarstvo kulture o tom se slučaju i dalje ne očituje.

Pripremila: Ivana Pejić

FOTO: Slobodne veze / Motel Trogir

  • A
  • +
  • -

Polovinom studenog 2020. godine istekao je status preventivno zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske za Hotel Maestral u Brelima, jedno od kanonskih djela hrvatskog visokog modernizma, rad Ante Rožića, Matije Salaja i Julija De Luce, s interijerom koji potpisuje Bernardo Bernardi. Prijedlog njegove trajne zaštite izrađen je pri nadležnom Konzervatorskom odjelu u Splitu te je pravovremeno upućen u proceduru za upis u Registar kulturnih dobara RH, no odluke Ministarstva kulture i medija o statusu objekta do danas nema. Prema posljednjim informacijama, nadležno Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra o slučaju nije ni odlučivalo budući da sjednica povjerenstva već duže vrijeme nije održana.

U međuvremenu, krajem ožujka u domaćim je medijima objavljena informacija da će Sunce hotele, tvrtku u većinskom vlasništvu Jake Andabaka, preuzeti emiratska tvrtka Eagle Hills Real Estate d.o.o., domaćoj javnosti poznata kao investitor propalog "zagrebačkog Manhattana", te po kontroverznom projektu Beograd na vodi. U lanac Sunce hotela spada i kultni hotel Maestral u Brelima, o čijem se statusu Ministarstvo – slučajno ili ne – ne očituje. Prema izjavama dosadašnjeg vlasnika, plan je novih vlasnika dio hotela podići na pet zvjezdica, dio na četiri, što bi značilo izglednu "obnovu", a time i potencijalno radikalne preinake hotela Maestral izgrađenom 1965. godine, koji je dosad ostao očuvan u izvornom stanju.

Riječima stručnjaka Maroja Mrduljaša koji se godinama bavi hotelom i turističkom arhitekturom na Jadranu, "sačuvati barem jedan objekt iz razdoblja visokog modernizma u izvornom obliku bilo bi izuzetno važno. Imamo sreću da je hotel Maestral u Brelima, vjerojatno najljepši modernistički projekt na našim prostorima, ne samo u domeni turizma nego generalno, u izvornom stanju i imamo priliku sačuvati barem jedan cjeloviti primjer kulture modernizma za buduće generacije". 

Udruga za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze / projekt Motel Trogir, posvećena društvenoj valorizaciji i zaštiti arhitekture kasnog modernizma u Hrvatskoj, još je 7. listopada 2020. uputila službeni dopis Ministarstvu kulture i medija RH vezano uz tada skori istek preventivne zaštite hotela u Brelima. Od resornog ministarstva tražili su informaciju kada će se održati sjednica Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra i zbog čega se njegovi članovi ne sastaju. "U uvjetima pandemije, online sastanci nisu problem, a čak i samo vaše Ministarstvo u javnim natječajima potiče upravo takav vid djelovanja", napominju.

Podsjećaju tom prilikom i na slučaj Kuće Matulja u Brodarici koja je 2016. godine srušena upravo u pravnom vakuumu između preventivne i trajne zaštite. "Taj je slučaj trebao poslužiti za korigiranje procedura kako bi se slične situacije u budućnosti izbjegle. Ostaje nam nepoznato da li je to u četiri godine i učinjeno".

Kako do danas nisu dobili odgovor na spomenuti dopis, iako je to bila i zakonska obveza Ministarstva, ponovno apeliraju na nadležne službe da se očituju o slučaju Hotela Maestral, s ciljem zaštite i očuvanja kulturne baštine od nacionalnog i međunarodnog značaja. U tom zahtjevu pridružuje im se i niz stručnih organizacija, građanskih inicijativa i institucija, čije otvoreno pismo Ministarstvu kulture i medija u cijelosti pročitajte ovdje.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura solidarnosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 07.04.2021

VEZANE VIJESTI

Vodonoše globalnih mešetara

Piše: Lujo Parežanin
Sadržaj Memoranduma o razumijevanju između tvrtke Eagle Hills i Grada Zagreba, kao i borba za njegovu objavu, podcrtavaju potpuni prezir gradskih vlasti prema građanima i javnom interesu.

U smjeru izgubljenih mogućnosti

Pripremila: Ivana Pejić
Arhitekti, aktivisti, kulturne radnice i radnici pokrenuli su peticiju kojom žele zaustaviti štetnu politiku rasprodaje državne imovine i uništavanja nekadašnje zdravstvene infrastrukture.

Modernizam u krškom krajoliku

Piše: Dario Pavičić

Na izložbi Sunčana strana modernizma predstavljena su neka od najvećih postignuća turističke arhitekture na obali Jadrana.