Zašto feministički djelovati? | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Zašto feministički djelovati?

Sljedeća radionica Femininum bavi se potrebom za (re)artikulacijom kritičkog pitanja o važnosti feminizma danas.

27.03.2014 , Rijeka - Sveučilišni kampus

Radionica će se održati u četvrtak, 27. ožujka, u 17 sati u prostoru „Akvarija“ na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Radionicu Zašto feministički djelovati?, odnosno "Revolucionarni feminizam" u teorijskom obzoru vodit će prof. dr. sc. Biljana Kašić.

"Potreba za (re)artikulacijom  kritičkog pitanja o  važnosti feminizma danas vidljiva je kako među teoretičarkama  feminizma tako i zagovornicama  različitih aktivističkih platformi u nacionalnim i transnacionalnim okvirima i mrežama. S jedne strane u izlaganju će se pokušati obrazložiti neosnovanost 'postfeminističkih' zasada koje u poveznici s depolitizacijom diskursa o spolnoj/rodnoj tematici (M.Verloo, E.Lombardo) djeluju na relativizaciji i obesmišljavanju feminističkih zahtjeva, s druge strane odrediti moć feminističke  teorijske orijentacije. U fokusu suvremenog feminističkog promišljanja su tri ključna  pitanja: politička sloboda vs. libertarijanska sloboda (W.Brown) nerijetko maskirana u hegemonijske diskurse o rodnoj jednakosti; politika tijela i suvremeno ropstvo utemeljeno u libidinalnoj funkciji globalne kapitalističke ekonomije (G.Ch.Spivak, U.Biemann) i uloga politike spoznavanja (N.Sternfeld)  u  preoznačavanju etike znanstvenog diskursa", stoji u najavi radionice.

Podsjećamo, Femininum predavanja i radionice (u organizaciji Sveučilišta u Rijeci) namijenjene su poticanju društvene odgovornosti i feminističkog senzibiliteta. Prvenstveni je cilj obrazovati i potaknuti propitivanje kroz aktualnu, interesantnu tematiku koja nudi prostor raspravi kao i novim spoznajama. Svaku radionicu vodi nova profesorica/predavačica s novom temom.

Radionice su otvorene za sve zainteresirane, a stalnim i najaktivnijim polaznicama i polaznicima po završetku radionica uručit će se potvrde o pohađanju.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.03.2014