Zašto gledati životinje? | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Zašto gledati životinje?

U novom izdanju Javnih čitanja, Ana Hušman čita esej Johna Bergera o povijesnom gubitku životinja, njihovoj fizičkoj i kulturnoj marginalizaciji i konačnoj spektakularizaciji.

20.12.2018 , Zagreb - Galerija Prozori (Knjižnica S.S. Kranjčevića)
  • A
  • +
  • -

Galerija Prozori (Knjižnica S. S. Kranjčevića) poziva na novo izdanje Javnih čitanja, susreta na kojima vizualni umjetnici čitaju naglas okupljenim slušateljima. To je jednokratan i efemerni umjetnički događaj koji podrazumijeva različite intermedijalne izvedbe, reaktivacije postojećih tekstova popraćene performansima, videom, tekstovnim intervencijama ili jednostavno čitanje naglas.

U četvrtak, 20. prosinca, u 19 sati Ana Hušman čitat će esej Johna Bergera Zašto gledati životinje? o povijesnom gubitku životinja, njihovoj fizičkoj i kulturnoj marginalizaciji i konačnoj spektakularizaciji koju je donijelo konzumerističko društvo. Esej je za ovu priliku preveo Marko Maras

Ana Hušman diplomirala na Odjelu za multimedije i nastavnički smjer Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radi eksperimentalne filmove u kojima istražuje i proučava mogućnosti animacije, dokumentarnih elemenata u filmu, rada s naturščicima, mogućnosti glasa i artikulacije. Zanimaju je odnosi filmske i video slike, digitalnog fotografskog zapisa, vremena i kadra. U svojim radovima pokušava analizirati postupak stvaranja filmskog kadra i njegovo raščlanjenje. Njezini su radovi prikazani na više od dvije stotine filmskih festivala te sedamdeset samostalnih i grupnih izložbi u relevantnim institucijama, muzejima, galerijama, na bijenalima te umjetničkim manifestacijama u zemlji i inozemstvu.

John Berger (5. 11. 1926. – 2. 1. 2017), britanski likovni kritičar, romanopisac, esejist, scenarist, dramatičar i prevoditelj. Bio je uporni kritičar kapitalizma i umjetnosti u kapitalističkom društvenom i političkom kontekstu. Među njegovim najpoznatijim djelima je roman G. za koji je dobio Nagradu Booker za 1972. godinu, esej i BBC-jeva serija  o likovnoj kritici Ways of Seeing te studija o europskim migrantskim radnicima Sedmi čovjek, objavljena u suradnji s fotografom Jeanom Mohrom.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.12.2018