Zašto je Marx bio u pravu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Zašto je Marx bio u pravu

U svojoj polemičkoj i kontroverznoj knjizi, Terry Eagleton bavi se predrasudom kako je marksizam mrtav i kako je s njim gotovo.

Komunistički manifest smatra se jednim od najutjecajnijih tekstova u posljednja dva stoljeća. Marx je svojom bujnom i beskompromisnom kritikom kapitalizma preobrazio naše shvaćanje povijesti čovječanstva. Je li marksizam, u jeku današnje razorne financijske krize, tek puka relikvija iz nekoga drugog doba?
U svojoj polemičkoj i kontroverznoj knjizi, Terry Eagleton bavi se predrasudom kako je marksizam mrtav i kako je s njim gotovo. Uzimajući deset najčešćih prigovora marksizmu (dovodi do političke tiranije, sve svodi na ekonomiju, utjelovljuje oblik historijskog determinizma i slično), Eagleton u analizama svake od tih kritika pokazuje kako su one tek bijedna travestija izvorne Marxove misli. U svijetu u kojem su velike krize iz temelja uzdrmale kapitalizam, knjiga Zašto je Marx bio u pravu podjednako je nužna i pravodobna kao što je odvažna i smiona.
Terry Eagleton je profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru, u Engleskoj, i profesor kulturalne teorije na Nacionalnom sveučilištu Irske u Galwayu. Napisao je više od četrdeset knjiga, među kojima se ističu Marxism and Literary Criticism, Literary Theory: An IntroductionThe Ideology of the AestheticThe Illusions of Postmodernism i The Idea of Culture. Eagletonova djela dosad objavljena na hrvatskom jeziku su Književna teorija (SNL, 1987), Ideja kulture (Jesenski i Turk, 2002), Teorija i nakon nje (Algoritam, 2005), Sveti teror (Jesenski i Turk, 2006) i Smisao života (Jesenski i Turk, 2008) i Razum, vjera i revolucija (Naklada Ljevak, 2010).
Podsjećamo, Eagleton će u Zagrebu u sklopu Subversive Film Festivala održati predavanje naslovljeno Mitologije Marxa. Više o tome potražite ovdje
Izvor: Ljevak
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.05.2011